Τσερβένκοφσκι: Τα βασικά σημεία ενός αποδεκτού συμβιβασμού

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008 15:33
UPD:15:43
A- A A+

Σε τέλμα βρίσκεται σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, η διαδικασία ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές και όπως είπε, την ευθύνη για αυτό φέρει η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά και η αποδυναμωμένη αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσερβένκοφκσι μίλησε και πάλι για έναν αποδεκτό συμβιβασμό σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της λύσης που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τέτοιο συμβιβασμό:

- Να εξασφαλιστεί η καταχώρηση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας στον ΟΗΕ,

- Να μην υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος και

- Να δοθεί σε κάθε χώρα η δυνατότητα να επιλέξει πώς θα αποκαλεί την ΠΓΔΜ στη διμερή επικοινωνία.

«Ωστόσο, ακόμη κι ένας τέτοιος συμβιβασμός δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα τον αποδεχτεί η Ελλάδα. Ομως, με το να περιμένουμε πέντε χρόνια δεν πρόκειται να επιτύχουμε κάτι, γιατί είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της. ¶ρα, δεν υπάρχει λόγος να κωλλυσιεργούμε, διότι κι έπειτα από πέντε χρόνια, θα πρέπει πάλι να καθήσουμε για να διαπραγματούμε», επεσήμανε ο κ. Τσερβένκοφσκι, μιλώντας χθες το βράδυ σε πολιτική εκδήλωση στην πόλη Πρίλεπ, και τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει εναλλακτική οδό, πέραν της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και τη φτώχεια είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη σιγουριά για τους ξένους επενδυτές τη δίνει μόνο η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.», εξήγησε.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή