Κόσμος
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008 15:33

Τσερβένκοφσκι: Τα βασικά σημεία ενός αποδεκτού συμβιβασμού

Σε τέλμα βρίσκεται σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ η διαδικασία ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές και την ευθύνη για αυτό φέρει η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά και η αποδυναμωμένη αντιπολίτευση. Ο κ. Τσερβένκοφκσι μίλησε και πάλι για έναν αποδεκτό συμβιβασμό σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της λύσης που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τέτοιο συμβιβασμό.

Σε τέλμα βρίσκεται σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, η διαδικασία ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές και όπως είπε, την ευθύνη για αυτό φέρει η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά και η αποδυναμωμένη αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσερβένκοφκσι μίλησε και πάλι για έναν αποδεκτό συμβιβασμό σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της λύσης που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τέτοιο συμβιβασμό:

- Να εξασφαλιστεί η καταχώρηση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας στον ΟΗΕ,

- Να μην υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος και

- Να δοθεί σε κάθε χώρα η δυνατότητα να επιλέξει πώς θα αποκαλεί την ΠΓΔΜ στη διμερή επικοινωνία.

«Ωστόσο, ακόμη κι ένας τέτοιος συμβιβασμός δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα τον αποδεχτεί η Ελλάδα. Ομως, με το να περιμένουμε πέντε χρόνια δεν πρόκειται να επιτύχουμε κάτι, γιατί είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της. ¶ρα, δεν υπάρχει λόγος να κωλλυσιεργούμε, διότι κι έπειτα από πέντε χρόνια, θα πρέπει πάλι να καθήσουμε για να διαπραγματούμε», επεσήμανε ο κ. Τσερβένκοφσκι, μιλώντας χθες το βράδυ σε πολιτική εκδήλωση στην πόλη Πρίλεπ, και τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει εναλλακτική οδό, πέραν της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και τη φτώχεια είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη σιγουριά για τους ξένους επενδυτές τη δίνει μόνο η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.», εξήγησε.