ΠΑΣΟΚ: «Όχι» στο κυβερνητικό σχέδιο των €28 δισ.

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008 15:38
UPD:19:17
A- A A+

Νέες έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί, ανέφερε πως είναι «πρόχειρο, ακόμα δεν έχουμε την τελική έγκριση της ΕΕ, είναι αδιαφανές και δεν εξασφαλίζει ότι η ρευστότητα θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, δηλαδή σε καλύτερους όρους δανειοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ακόμη πως η ΝΔ επιχειρεί να απαξιώσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και σημείωσε για άλλη μία φορά ότι «με τη στάση της η κυβέρνηση δίνει άλλοθι στις τράπεζες, ώστε να μην μειώσουν τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια που πληρώνει ο Ελληνας πολίτης στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες».

Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο τομέας Οικονομίας του κόμματος, οι εκπρόσωποί του ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου προϋπολογισμού και προτείναν τη δέσμη πέντε μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των καταναλωτών και των δανειοληπτών, την τόνωση της αγοράς και τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η παροχή ρευτοτητας προς κάθε τράπεζα που πραγματικά αντιμετωπίζει πρόβλημα πρέπει να δίνεται όχι με τη μορφή λευκής επιταγής αλλά υποχρεωτικά μέσω Ειδικού Ταμείου Αναχρηματοδότησης.

Το ταμείο θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες, υπό τον όρο την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων με ευνοϊκούς όρους προς τις μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και τα νοικοκυριά. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί μια τράπεζα να έχει πρόσβαση στα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας θα είναι να διαθέτει ένα ελάχιστο ικανοποιητικό επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας το οποίο θα καθορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και η κάθε τράπεζα θα οφείλει να το διατηρεί καθ΄ όλη τη διάρκεια συμμετοχής της στα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας από το δημόσιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή