Γαλλία: «Αστάθεια και χάος», η νέα ρητορική Μακρόν εν όψει β' γύρου βουλευτικών εκλογών

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 10:42
UPD:10:46
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους πολίτες να του δώσουν ξεκάθαρη πλειοψηφία στον τελευταίο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών την Κυριακή, διαφορετικά «ελλοχεύει το χάος», σ' ένα έμμεσο υπονοούμενο για τον αριστερό Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

«Χρειαζόμαστε μια σταθερή πλειοψηφία για να διασφαλίσουμε την τάξη εκτός και εντός των συνόρων μας. Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από το να προσθέσουμε μια γαλλική αναταραχή στην παγκόσμια αταξία», είπε ο Μακρόν στο Παρίσι λίγο πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για τη Ρουμανία για να επισκεφθεί τα γαλλικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ που βρίσκονται εκεί. «Πρέπει να υπερασπιστούμε τους θεσμούς μας έναντι όλων εκείνων που τους αμφισβητούν και τους αποδυναμώνουν», πρόσθεσε.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Μακρόν μίλησε δημόσια από τότε που μια νέα αριστερή συμμαχία με επικεφαλής τον Μελανσόν (Nupes) σημείωσε μεγάλα κέρδη στον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, απειλώντας την πλειοψηφία του κυβερνώντος συνασπισμού στην Εθνοσυνέλευση. Η αποτυχία εξασφάλισης απόλυτης πλειοψηφίας θα ανάγκαζε τον Μακρόν να εξασφαλίσει ad hoc συμμαχίες με κόμματα που μοιάζουν με το ίδιο σκεπτικό, ενώ θα πολεμούσε μια πιο ισχυρή από ποτέ αριστερή ομάδα που είναι πιθανό να υπερδιπλασιάσει το σημερινό της μέγεθος.

Οι κορυφαίοι υπουργοί Μακρόν προσπάθησαν να επισημάνουν τη ριζοσπαστική ατζέντα του Μελανσόν τις τελευταίες ημέρες, καθώς και την υπόσχεσή του να «δεν θα υπακούει στους κανόνες της ΕΕ», αλλά και την σχετικά ασαφή στάση του του απέναντι στη Ρωσία.

«Πρέπει να συνεχίσουμε με τις ιστορικές επιλογές που έχει κάνει η Γαλλία όσον αφορά την άμυνα και την Ευρώπη», είπε ο Μακρόν την Τρίτη. «Χρειαζόμαστε μια σταθερή πλειοψηφία για να συνεχίσουμε να φέρουμε τις μεγάλες φιλοδοξίες της χώρας, ενόψει των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του αιώνα: κλιματικές, οικονομικές και κοινωνικές… Χρειαζόμαστε μια σταθερή πλειοψηφία για να εγγυηθούμε την ανεξαρτησία μας».

Ο Μακρόν απευθύνθηκε επίσης σε όσους δεν ψήφισαν - πάνω από το 52% του πληθυσμού, ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών. «Βρισκόμαστε σε μια εποχή μεγάλων επιλογών και ποτέ δεν γίνονται μεγάλες επιλογές με την αποχή. Ως εκ τούτου, απευθύνω έκκληση στην κοινή λογική σας και σε ένα κύμα δημοκρατικού πνεύματος», παρακάλεσε.

Μιλώντας στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού με το προεδρικό αεροπλάνο στο βάθος, ο Μακρόν φαινόταν πρόθυμος να παρουσιαστεί ως ηγέτης πολέμου που επικεντρώνεται στα καλύτερα συμφέροντα της χώρας.

Ο Μελανσόν έχει δεσμευτεί να μετατρέψει τις βουλευτικές εκλογές στον «τρίτο γύρο των προεδρικών εκλογών», θέτοντας τον εαυτό του ως τον επόμενο πιθανό πρωθυπουργό της Γαλλίας, εάν κερδίσει αρκετές έδρες για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και να αναγκάσει τον Μακρόν σε μια λεγόμενη κυβέρνηση συμβίωσης, όπου ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός είναι από διαφορετικά κόμματα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή