Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Διεθνής οικονομική κρίση: Πρόκληση ευθύνης για όλους».
Στη συνεδρίαση στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, είχαν κληθεί να αναπτύξουν τις θέσεις και τις προτάσεις των φορέων που εκπροσωπούν οι κ.κ. Παναγόπουλος Ιωάννης, Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Παπασπύρος Σπύρος, Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ασημακόπουλος Δημήτριος, Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δασκαλόπουλος Δημήτριος, Πρόεδρος του ΣΕΒ, Αρμενάκης Δημήτριος, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Κασσιμάτης Γεώργιος, Πρόεδρος της ΚEEE, Καραμίχας Τζανέτος, Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ έχουν προγραμματιστεί εισηγήσεις από τους υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη, Χ. Φώλιας.
Τις εργασίες της συνεδρίασης θα κλείσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.
Στην παρέμβασή του ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης είπε ότι «η σημερινή συνεδρίαση αντανακλά στη θέλησή μας να συζητήσουμε με όλη την κοινωνία και να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο συνεννόησης».
Ο κ. Τραγάκης έκανε λόγο για πρωτοφανή οικονομική κρίση που βυθίζει σε ύφεση τις ευρωπαϊκές οικονομίες και συνταράσσει τις οικονομίες των γειτονικών μας χωρών, ενώ επεσήμανε πως οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες από ό,τι για άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Ο γραμματέας της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος τόνισε ότι απαιτείται σύνεση, ψυχραιμία και υπευθυνότητα από όλους και κατέληξε λέγοντας ότι η μόνη πυξίδα σιγουριάς και ασφάλειας για το μέλλον του τόπου είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος διαφώνησε με τον τρόπο υλοποίησης και αξιοποίησης των 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ρευστότητας και πρότεινε από την πλευρά του ότι το σχέδιο θα έπρεπε να είναι απλό: αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες από τους μετόχους και όπου δεν υπάρχει επάρκεια οικονομική θα πρέπει να παρέμβει το κράτος και να κρατικοποιήσει μερικώς αυτές τις τράπεζες.
«Πρέπει να "χυθεί αίμα"», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, διευκρινίζοντας ότι εννοεί πως πρέπει να υπάρχουν συνέπειες σε αυτούς που οδήγησαν στην κρίση.
Ο κ. Παναγόπουλος έκανε μία ανάλυση των αιτιών της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο και επεσήμανε ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί η στρεβλή εικόνα «πως για την κρίση φταίνε οι λίγοι κακοί τραπεζίτες και οι πολύ ανόητοι δεν ξέρουν να δανείζονται», ενώ εκτίμησε ότι ο υπερδανεισμός οδήγησε σε αχαλίνωτη κερδοσκοπία. «Αλλά όνειρα με δανεικά γίνονται εφιάλτες τοις μετρητοίς», παρατήρησε.
Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας υποστήριξε ότι πριν τη διεθνή κρίση προϋπήρχε κρίση στην ελληνική οικονομία, η οποία όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εν όψει της κρίσης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει πρόσθετους φόρους και αφαιρεί πόρους από διαθέσιμες επενδύσεις.
Είναι ανόητο στον υπέρτατο βαθμό να λέει κάποιος ότι πρέπει να καταρρεύσουν οι τράπεζες. Πρέπει να στηριχθούν οι τράπεζες γιατί είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος και συμπλήρωσε: «Τί γίνεται όμως με τους τραπεζίτες, με αυτούς που έριξαν το καράβι στην ξέρα; Στις ΗΠΑ άλλαξαν τα Διοικητικά Συμβούλια χωρίς συνελεύσεις. Εμείς διαπραγματευόμαστε δυο μήνες με τις τράπεζες». «Υπάρχουν ζημιές και ελλείμματα στις τράπεζες και όχι αφηρημένη κρίση ρευστότητας», υπογράμμισε και πρότεινε να υποχρεωθούν οι τράπεζες είτε να επιλέξουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα στήριξης, είτε όχι.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι κυριότερος παράγοντας της κρίσης είναι η ασυδοσία και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς και του ανταγωνισμού χωρίς κρατικό έλεγχο.
Ο κ. Ηλιόπουλος επιτέθηκε στους τραπεζίτες λέγοντας πως πριν από λίγους μήνες υπερηφανεύονταν για τα υπερκέρδη τους, όταν όμως ήρθε η ώρα της κρίσης κανείς δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει αυτά τα υπερκέρδη για στήριξη των τραπεζών.
Ο γ.γ. της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην περίθαλψη, στο συνταξιοδοτικό και στο μισθολογικό και ζήτησε τη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου.
Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος ζήτησε να είναι ο προϋπολογισμός κοινωνικός και να στηρίξει τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.
Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κασιμάτης, ο οποίος απαίτησε από τις τράπεζες «να σταματήσουν να κερδοσκοπούν παρανομώντας, εκμεταλλευόμενοι μονοπωλιακές καταστάσεις».
«Το απαιτούμε από την κυβέρνηση, το απαιτούμε και από τη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο κ. Κασιμάτης και κάλεσε τους τραπεζίτες να συνειδητοποιήσουν ότι το ύψος των κερδών τους δεν το φτάνει κανείς από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε κλίμα υγιούς ανταγωνισμού.
Όπως είπε, επιβάλλεται μείωση χρεών και ελλειμμάτων με τον περιορισμό και τη μείωση του κρατικού τομέα και ζήτησε από την κυβέρνηση να δημοσιεύσει κατάλογο με τους κρατικούς τομείς που θα καταργήσει το 2009, επειδή η παρουσία τους δεν ωφελεί.
Παράλληλα ο κ. Κασιμάτης κάλεσε την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πολιτική, η οποία όπως είπε, θα εδραιώσει την κοινωνική συνοχή και την κατανάλωση, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις υγιείς πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών.
«Αν οι τράπεζες συνεχίσουν να ζητούν υπερκέρδη θα βρεθούν αντιμέτωπες όχι μόνο με το κοινωνικό σύνολο, αλλά και τους επιχειρηματίες», κατέληξε ο κ. Κασιμάτης.
Την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που όμως να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επεσήμανε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.
Ο κ. Ασημακόπουλος μίλησε για ένα στρεβλό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης την τελευταία 20ετία που είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία ολιγοπωλιακών δομών στην αγορά και την αύξηση των εισαγωγών από το εξωτερικό.
Όπως υποστήριξε, 130.000 επιχειρήσεις πραγματοποιούν κέρδη κάτω από τα όρια της φτώχειας και πρότεινε μια σειρά μέτρων για τον ευνοϊκό δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες και τη μείωση της φορολόγησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη ανάγκη.
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στον αγροτικό χώρο ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Μιχάλης Βουμβουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι ενώ οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μειώνονται, ενώ το αγροτικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε κατά 16%.
Την τελευταία διετία είπε, υπάρχει μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, όπως το βαμβάκι, ο καπνός, η σταφίδα, με αποτέλεσμα η πτώση της αξίας της αγροτικής παραγωγής να αντανακλάται στη μείωση της συμμετοχής του αγροτικού εισοδήματος στο ΑΕΠ.
O αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα και ζήτησε επιστροφή φόρου κατανάλωσης των πετρελαιοειδών και δημιουργία ταμείου εγγυοδοσίας για τις αγροτικές επιχειρήσεις.
Η αγορά νοσεί τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, και πρόσθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν. Ο κ. Κορκίδης ζήτησε από την κυβέρνηση μέτρα για τον ευνοϊκό δανεισμό και την καλύτερη φορολόγηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.