ΟΗΕ: Εκκληση για βοήθεια 7 δισ. δολ. προς 31 χώρες

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 16:00
A- A A+

Εκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς 31 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής για το 2009 έκανε ο ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Εθνη ζήτησαν σήμερα το ποσό των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για οικονομική βοήθεια προς τα περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε 31 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής το 2009.

Το χρηματικό ποσό των 7 δισ. ευρώ, είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών και περίπου το διπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά ζητήσει πέρυσι για την βοήθεια των θυμάτων διενέξεων και φυσικών καταστροφών.

«Η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιούργησε αναπόφευκτα ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρξει μία μείωση στην ανθρωπιστική χρηματοδότηση για το 2009. Κάνω έκκληση προς τα κράτη μέλη και τους ιδιώτες δωρητές να μην επιτρέψουν να συμβεί αυτό», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τονίζοντας ότι η χορήγηση της βοήθειας πρέπει αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα και να γίνει χωρίς καθυστέρηση.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το Σουδάν, 919 εκατομμύρια δολάρια για την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 550 εκατομμύρια δολάρια για την Ζιμπάμπουε και μικρότερα ποσά για την Κένυα, το Τσαντ, την Ουγκάντα,τα ην Ακτή Ελεφαντοστού και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Στην έκκληση περιέχεται επίσης αίτημα για 547 εκατομμύρια δολάρια για προγράμματα στο Ιράκ και την γύρω περιοχή και 462 εκατομμύρια δολάρια για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη δεκαετία, ακόμη και σε περιόδους μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις είχαν χορηγήσει το 48% έως 67% της συνολικής βοήθειας που είχε ζητήσει ο ΟΗΕ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή