Σιτηρά: Έκκληση Ζελένσκι να αρθεί ο αποκλεισμός των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 17:30
UPD:17:32
REUTERS/Ilya Naymushin
A- A A+

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε το Σάββατο να ασκηθεί διεθνής πίεση για τον τερματισμό του αποκλεισμού από τη Ρωσία στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, επιτρέποντας τις εξαγωγές που απαιτούνται για την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Μιλώντας μέσω βίντεο στο φόρουμ ασφαλείας Ασίας-Ειρηνικού, το Shangri-La Dialogue, προειδοποίησε ότι εάν δεν αρχίσουνοι ουκρανικές εξαγωγές, «ο κόσμος θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή επισιτιστική κρίση, ακόμη και λιμούς, σε πολλές χώρες στην Ασία και την Αφρική». Η Ουκρανία ήταν, πριν από τη ρωσική εισβολή, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιελαίου στον κόσμο και ένας από τους κύριους εξαγωγείς σιταριού. Εκατομμύρια τόνοι δημητριακών είναι επί του παρόντος αποκλεισμένοι, χωρίς να μπορούν να τα εξάγουν λόγω του ρωσικού αποκλεισμού.

Τα Ηνωμένα Έθνη και ορισμένες χώρες πιέζουν για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου που θα επιτρέπει την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών. «Οι ελλείψεις τροφίμων θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε χάος, το οποίο απειλεί να ανατρέψει πολλές κυβερνήσεις», είπε στους αντιπροσώπους στη Σιγκαπούρη για τη σύνοδο κορυφής, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν και του Κινέζου υπουργού Άμυνας.

Το Κίεβο βρίσκεται επί του παρόντος σε συζητήσεις με τα Ηνωμένα Έθνη, την Τουρκία και άλλες χώρες για να ανοίξει ένας τέτοιος διάδρομος για να επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών και από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε αυτήν την εβδομάδα στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του για αυτό, αλλά καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί μέχρι τώρα.

Η Ουκρανία, είπε ο κ. Ζελένσκι, εξάγει επί του παρόντος δύο εκατομμύρια τόνους σιτηρών με τρένο κάθε μήνα, αλλά αυτό παραμένει πολύ χαμηλότερο από αυτό που εξάγει συνήθως.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή