Αμερικανικές προειδοποιήσεις στην Κίνα για την «προκλητική» δραστηριότητα κοντά στην Ταϊβάν

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 09:44
UPD:09:46
REUTERS/CAROLINE CHIA
A- A A+

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κατηγόρησε την Κίνα ότι εντείνει την πιεστική της συμπεριφορά προς την Ταϊβάν, καθώς τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει τη στρατιωτική της ικανότητα να αντισταθεί σε οποιαδήποτε δύναμη απειλεί τη χώρα.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής για την Ασφάλεια Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη, όπου συμμετέχουν υπουργοί Άμυνας και ανώτεροι αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο, ο Όστιν είπε ότι η Κίνα εμπλέκεται σε προκλητική συμπεριφορά σε όλη την περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού, προχωρώντας σε διάφορα βήμαυα, από επικίνδυνους ναυτικούς και εναέριους ελιγμούς έως μια ολοένα και πιο ισχυρή στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν.

«Είμαστε μάρτυρες μιας σταθερής αύξησης της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Όστιν το Σάββατο. «Αυτό περιλαμβάνει τα αεροσκάφη PLA που πετούν κοντά στην Ταϊβάν σε αριθμούς ρεκόρ τους τελευταίους μήνες». 

Ο Όστιν αναφέρθηκε σε πρόσφατα περιστατικά στα οποία μαχητικά αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν «επικίνδυνες αναχαιτίσεις» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας αεροσκαφών που πετούσαν σύμμαχοι των ΗΠΑ — σε αναφορά στην Αυστραλία και τον Καναδά.

Στο ακροατήριο που άκουσε τον Όστιν βρισκόταν ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, Γουέι Φένγκε, ο οποίος φέρεται να δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ότι το Πεκίνο «δεν θα διστάσει να ξεκινήσει έναν πόλεμο ανεξάρτητα από το κόστος» εάν η Ταϊβάν κηρύξει ανεξαρτησία.

Ο Όστιν τόνισε ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει και ότι η κυβέρνηση παραμένει αντίθετη σε οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στο status quo στα στενά της Ταϊβάν — από την Ταϊπέι ή το Πεκίνο.

Κάλεσε επίσης την Κίνα να «απέχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες» στην Ταϊβάν, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών τους.  Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι ο Όστιν «επιβεβαίωσε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν, την αντίθεση των ΗΠΑ στις μονομερείς αλλαγές στο status quo και κάλεσε την Κίνα να απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες προς την Ταϊβάν».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν κατήγγειλε τους «παράλογους» ισχυρισμούς της Κίνας περί κυριαρχίας και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη. «Η Ταϊβάν δεν ήταν ποτέ υπό τη δικαιοδοσία της κινεζικής κυβέρνησης και ο λαός της Ταϊβάν δεν θα υποκύψει στις απειλές βίας από την κινεζική κυβέρνηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Τζοάν Ου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή