Γιατί έχουν αυξηθεί τα αδιάκριτα χτυπήματα της Ρωσίας

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 10:59
UPD:11:06
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Από τον Απρίλιο, ρωσικά μεσαία βομβαρδιστικά έχουν πιθανότατα εκτοξεύσει δεκάδες από αέρος εκτοξευόμενους, βαρείς αντιπλοϊκούς πυραύλους Kh-22 (ονομασία ΝΑΤΟ, AS-4 KITCHEN), εποχής 1960 εναντίον χερσαίων στόχων, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην τελευταία του έκθεση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Όπως εξηγεί, αυτοί οι πύραυλοι των 5,5 τόνων σχεδιάστηκαν κυρίως για να καταστρέφουν αεροπλανοφόρα χρησιμοποιώντας πυρηνική κεφαλή. Όταν όμως χρησιμοποιούνται σε επίγεια επίθεση με συμβατική κεφαλή, είναι εξαιρετικά ανακριβείς και ως εκ τούτου μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές παράπλευρες ζημιές και απώλειες αμάχων.

«Η Ρωσία πιθανότατα καταφεύγει σε αυτά τα αναποτελεσματικά οπλικά συστήματα επειδή στερείται ακριβέστερων σύγχρονων πυραύλων, ενώ η ουκρανική αεράμυνα εξακολουθεί να αποτρέπει την τακτική αεροπορία της από τη διεξαγωγή επιθέσεων σε μεγάλο μέρος της χώρας», σημειώνει η βρετανική έκθεση. 

Πάντως οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας φαίνεται να έχουν μειωθεί. «Παρατηρήσαμε ότι η Ρωσία πραγματοποιεί πολύ λιγότερες επιθέσεις με πυραύλους και έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους H-22, οι οποίοι είναι παλιοί σοβιετικοί πύραυλοι της δεκαετίας του 1970», δήλωσε στον Guardian ο αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Βαντίμ Σκιμπίτσκι. «Αυτό δείχνει ότι η Ρωσία έχει εξαντλήσει τους διαθέσιμους πυραύλους της». Ο Σκίμιτσκι είπε ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να παράγει γρήγορα πυραύλους λόγω των κυρώσεων και δεδομένου ότι έχει χρησιμοποιήσει περίπου το 60% των προμηθειών της.

Σχολιάζοντας την πρόοδο των συγκρούσεων στην επαρχία Λουγκάνσκ, όπου δίνεται η μάχη για τον έλεγχο του Σεβεροντονιέτσκ, τον τελευταίο θύλακα της επαρχίας που δεν ελέγχει ακόμη η Ρωσία ή οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα,  το βρετανικό υπουργείο αναφέρει ότι από τις 10 Ιουνίου, οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από την πόλη δεν έχουν προωθηθεί στο νότιο τμήμα της. «Οι σφοδρές μάχες από δρόμο σε δρόμο είναι συνεχείς και οι δύο πλευρές πιθανόν να υφίστανται υψηλούς αριθμούς απωλειών», προσθέτει το υπουργείο. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή