Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται σε ουκρανικές θέσεις στο Σεβεροντονιέτσκ, με πηγές και από τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν ότι οι Ρώσοι ελέγχουν όλους τους οικιστικούς τομείς της πόλης και οι μάχες δίνονται για τη βιομηχανική ζώνη Azot.
Έχοντας συμπληρωθεί 106 μέρες πολέμου, η Μόσχα έχει επικεντρωθεί στην κατάληψη του Σεβεροντονιέτσκ, ρίχνοντας στη συγκεκριμένη επιχείρηση όλο το βάρος της. Τι θα γίνει όμως όταν, και αν, «πέσει» η πόλη;
Επί του παρόντος, οι ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στο Σεβεροντονιέτσκ έχουν περιορίσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε έναν θύλακα, με τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν επίσης από την Ποπάσνα, από τα νότια, και από το Λίμαν, από τα βόρεια.
Ο προφανής ρωσικός επιχειρησιακός στόχος είναι η κατάληψη του εναπομείναντος ουκρανικού εδάφους στην επαρχία Λουγκάνσκ, και επίσης η σύλληψη/καταστροφή των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων που μπορεί να είναι βρίσκονται στον θύλακα του Σεβεροντονιέτσκ, εξηγεί ο Αυστραλός στρατηγός ε.α. Μικ Ράιαν, ο οποίος επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα: Εάν συμβεί το χειρότερο (για την Ουκρανία) και η Ρωσία καταλάβει το Σεβεροντονιέτσκ και τα υπόλοιπα εδάφη της επαρχίας Λουγκάνσκ, ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη κίνηση της Ρωσίας;
- Η Ρωσία θα αξιοποιούσε μια τέτοια νίκη για την εκστρατεία στρατηγικής επιρροής της. Θα πλάσαρε την κατάληψη της πόλης ως νίκη στο εγχώριο κοινό της για να επιδείξει την πρόοδο για το κόστος του πολέμου που έχει προκύψει.
- Πιθανότατα θα επιδίωκε να χρησιμοποιήσει και εκτός Ρωσίας ένα μήνυμα «νίκη στο Λουγκάνσκ» για να δείξει ότι η παλίρροια του πολέμου έχει αλλάξει και «η υποστήριξη της Ουκρανίας απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο».
- Στρατιωτικά, υπάρχουν μερικές επιλογές για τη Ρωσία μετά τη νίκη στο Λουγκάνσκ.
1. Θα μπορούσε να λάβει μια αμυντική στάση για να ξεκουράσει, να ανεφοδιάσει και να αναγεννήσει τις δυνάμεις της στα ανατολικά. Αυτή η επιλογή, ωστόσο, ενέχει τον κίνδυνο να σπαταληθεί η τακτική δυναμική που έχει δημιουργηθεί σε αυτήν την περιοχή.
2. Μπορεί να επιλέξει να συνεχιστεί η προέλαση των δυνάμεών της για να εξασφαλίσουν στη συνέχεια το Ντονέτσκ. Ωστόσο, αυτή η επιχείρηση ενέχει βαθμούς δυσκολίας, καθώς πρόκειται για ένα μεγαλύτερο κομμάτι εδάφους από το υπόλοιπο του Λουγκάνσκ που είναι το επίκεντρο επί του παρόντος. Επίσης, η Ουκρανία διατηρεί σημαντικές μάχιμες δυνάμεις στο Ντονμπάς, οι οποίες αρχίζουν να εξοπλίζονται σημαντικά από τη Δύση.
3. Στον απόηχο οποιασδήποτε επιτυχίας στο Λουγκάνσκ, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσει στα ανατολικά, ώστε να μπορέσει να ενισχύσει τις αμυντικές της θέσεις στο νότο, όπου οι Ρώσοι βρίσκονται υπό πίεση. Στη Χερσώνα, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να ενακαταλαμβάνουν εδάφη που είχαν έρθει στον έλεγχο της Μόσχας νωρίτερα στον πόλεμο. Οι ρωσικές θέσεις βόρεια του Ντνίπρο δέχονται ιδιαίτερη πίεση. Η πρόκληση μάλιστα στο νότο μεγεθύνεται για τους Ρώσους από το εκκολαπτόμενο κίνημα αντίστασης της Ουκρανίας στην περιοχή.
4. Θα μπορούσε να κινηθεί εκ νέου προς τη βόρεια και βορειοανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία έχει το περιθώριο να ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις γύρω από το Χάρκοβο για να περιορίσει τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή, ώστε να μην μπορούν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις στα νότια ή τα ανατολικά. Ταυτόχρονα, υπάρχουν δυνάμεις στη Λευκορωσία που θα μπορούσαν να αναλάβουν περιορισμένες επιχειρήσεις στη βόρεια Ουκρανία. Αν και θεωρείται απίθανο, η ουκρανική ανώτατη διοίκηση δεν μπορεί να το αποκλείσει.
5. Δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές έχουν εξαντληθεί στο πεδίο, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες, μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανή μια επιχειρησιακή παύση (όχι κατάπαυση του πυρός, ούτε η φάση του αδιεξόδου). Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι θα χρειαστούν χρόνο για την ανοικοδόμηση, την επανεκπαίδευση και την εκ νέου διαμόρφωση στρατηγικής, εάν οι Ρώσοι καταφέρουν επιτυχία στο Λουγκάνσκ.
Όπως εξηγεί ο Ράιαν, σε κάθε μακροχρόνιο πόλεμο, δημιουργείται ένας ρυθμός συνεχών ελιγμών και προετοιμασιών, που χαρακτηρίζονται από σύντομες περιόδους άγριων μαχών. Μια ρωσική νίκη στο Λουγκάνσκ μπορεί να τερματίσει τον πρώτο μεγάλο παλμό μάχης σε αυτόν τον πόλεμο.
Ωστόσο, ενώ φαίνεται ότι οι Ρώσοι έχουν βρει ρυθμό, εξακολουθούν να έχουν προβλήματα με την αναγέννηση των δυνάμεων μάχης τους. Έχουν διαθέσιμες τακτικές και επιχειρησιακές επιλογές, αλλά όλες απαιτούν υλικοτεχνική και αεροπορική υποστήριξη και αντιμετώπιση άλλων προκλήσεων.
naftemporiki.gr