Σφοδρή επίθεση κατά του Συνηγόρου του Πολίτη, Γιώργου Καμίνη, για την επιστολή του σχετικά με το δικαίωμα απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά χωρίς να απαιτείται δήλωση θρησκεύματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/18/1593309.htm , εξαπέλυσε ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
«Θέλω να εκφράσω την ενόχλησή μου διότι αυτή την επιστολή την πληροφορούμαι από τις εφημερίδες και ότι δυστυχώς το Δελτίο Τύπου του Συνηγόρου του πολίτη είδε το φως της δημοσιότητας πριν να έρθει η επιστολή στα χέρια μου», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης μιλώντας στον ρ/σ Alpha 989.
«Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ανεξάρτητη αρχή και οφείλει να μη κάνει πολιτική και να μην υπερβαίνει τα όρια του», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε:
«Η ανεξάρτητη αρχή συνομιλεί θεσμικά με την διοίκηση και με την κυβέρνηση κάνοντας κάποιες υποδείξεις που θεωρεί ότι συμβάλουν στην εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων, δεν κάνει πολιτική με δελτία Τύπου».
«Δεν επιτρέπεται το δελτίο Τύπου να έχει κυκλοφορήσει σε όλες τις εφημερίδες, να γίνεται το ζήτημα θέμα συζήτησης στα παράθυρα και ο αρμόδιος υπουργός να μην έχει στα χέρια του την επιστολή. Υπάρχει ένα σοβαρότατο ζήτημα», παρατήρησε ο κ. Στυλιανίδης και ξεκαθάρισε πως «την ευθύνη για το πώς ασκείται η πολιτική την έχει η εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση και καμία ανεξάρτητη Αρχή».
Παράλλα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «με την Αρχιεπισκοπή δεν υπάρχει καμία διαφορά». «Είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι με την άποψη που έχει η Ιεραρχία αυτή τη στιγμή, η οποία σεβάστηκε την απόφαση της Πολιτείας να μη δηλώνεται στην δήλωση εξαίρεσης για τους αλλόθρησκους ή ετερόδοξους το φρόνημα τους, αλλά από την άλλη το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό», σημείωσε.
«Λυπάμαι -πρόσθεσε- να πω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που προσπαθούν προπαγανδιστικά να εκμεταλλευτούν αυτό το ζήτημα για να δημιουργήσουν απόσταση στις σχέσεις Πολιτείας Εκκλησίας, η οποία είναι μια σχέση πάρα πολύ καλή και μια σχέση που σέβεται τους διακριτούς ρόλους».
Στο σημείο αυτό ο κ. Στυλιανίδης κατέστησε σαφές πως η επίσημη θέση για το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ότι παραμένει υποχρεωτικό και εξαιρούνται μόνο οι αλλόθρησκοι και ετερόδοξοι.
«Το μάθημα -παρατήρησε ο υπουργός Παιδείας- δεν διδάσκεται ομολογιακά, αλλά ενημερώνει για την επίσημη Θρησκεία αλλά και για τις άλλες Θρησκείες, άρα -εκτίμησε- εκεί έχει εσφαλμένη εκτίμηση ο Συνήγορος του Πολίτη ή ο χειριστής του ζητήματος και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή στην εξαίρεση εμπίπτουν αυτή τη στιγμή αυτοί που είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι. Απλά, η προσαρμογή μας είναι αυτή, δεν υποχρεώνονται να δηλώνουν το δόγμα τους για να μην αγγίζονται τα προσωπικά τους δεδομένα».
ΣΥΝ: Σύγχυση από την εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ
Η τελευταία εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ αναιρεί την ανεμπόδιστη απαλλαγή όσων μαθητών και μαθητριών το επιθυμούν από το μάθημα των θρησκευτικών, ενώ όπως επισήμανε σε σχετική του ανακοίνωση ο «Συνήγορος του Πολίτη», οι εν λόγω μαθητές και μαθήτριες δεν είναι υποχρεωμένοι/ες να δίνουν περαιτέρω εξηγήσεις για την επιλογή τους αυτή, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του για το θέμα ο ΣΥΝ.
Η Νεολαία του κόμματος ζητεί να ξεκαθαριστεί η κείμενη νομοθεσία και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη απαλλαγή από τα Θρησκευτικά όσων μαθητών και μαθητριών το επιθυμούν.
«Πάγια θέση μας αποτελεί η κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών και η αντικατάστασή του από μάθημα θρησκειολόγιας, καθώς και ο χωρισμός εκκλησίας και κράτους. Τα σχολεία δεν μπορούν να είναι χώροι θρησκευτικής κατήχησης στο δόγμα της ορθόδοξης ή οποιαδήποτε άλλης θρησκείας, αλλά χώροι διαμόρφωσης ελεύθερων και κριτικά σκεπτόμενων ανθρώπων», καταλήγει η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΝ.