Η λύση Τουρκίας και Ρωσίας για τις ουκρανικές εξαγωγές- Πού «κολλάει» το Κίεβο

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 13:09
UPD:13:12
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY
A- A A+

Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσέφερε στρατιωτική βοήθεια για την εκκαθάριση ναρκών στα ανοικτά των ακτών της Οδησσού και τη συνοδεία πλοίων για την επανεκκίνηση των αποστολών των γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, Τουρκία και Ρωσία έχουν καταλήξει σε συμφωνία δοκιμαστικά, ωστόσο, η Ουκρανία δεν έχει εγκρίνει ακόμα το σχέδιο, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η απομάκρυνση των αμυντικών συστημάτων θα μπορούσε να εκθέσει το ζωτικής σημασίας λιμάνι σε ρωσικές επιθέσεις. Αυτό αναφέρουν στο πρακτορείο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ελπίζει ότι η επικύρωση της πρότασης από τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσε να κατευνάσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ειδικότερα, το ρωσοτουρκικό σχέδιο θα επιτρέψει την απομάκρυνση των ναρκών κοντά στην Οδησσό και θα εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η Τουρκία, η οποία επιδιώκει εδώ και μήνες να μεσολαβήσει στη σύγκρουση, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα κέντρο στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθεί και να συντονίζει τις αποστολές. Η Ουκρανία δεν συμμετείχε άμεσα στις συνομιλίες, σύμφωνα με αξιωματούχο στη χώρα. Η Ρωσία απαιτεί επίσης τη δυνατότητα επιθεώρησης των πλοίων που πηγαίνουν στην Ουκρανία για μεταφορά όπλων, μια προϋπόθεση την οποία απέρριψε το Κίεβο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να έχει συνομιλίες στην Άγκυρα για τη συμφωνία την Τετάρτη. Παραμένει ασαφές εάν η Ουκρανία θα στείλει εκπρόσωπο.

«Σχολιάζοντας εκ των προτέρων την επίτευξη της συμφωνίας, η Ρωσία επιδιώκει να μεταθέσει την ευθύνη στην Ουκρανία» για τη διακοπή των προμηθειών, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Τάρας Κάτσκα. «Αλλά το γεγονός παραμένει ότι η επισιτιστική κρίση δημιουργήθηκε τεχνητά από τη Ρωσία και μόνο», πρόσθεσε.

Η εισβολή του Κρεμλίνου έχει διακόψει τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, απειλώντας εκατομμύρια ανθρώπους στις παραδοσιακές αγορές της με ελλείψεις τροφίμων. Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ευθύνη για τη διαταραχή, αλλά ζήτησε ελάφρυνση από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις που περιορίζουν τις εξαγωγές λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή