Απόβαση στην D-DAY

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 13:46
UPD:13:47
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Σήμερα συμπληρώνονται 78 χρόνια από τη «μεγαλύτερη ημέρα του πολέμου», την Απόβαση στη Νορμανδία, την φιλόδοξη στρατιωτική επιχείρηση, στην οποία ο καιρός είχε μεγάλη σημασία.

Ο αρχιστράτηγος των Γερμανικών δυνάμεων Ερβιν Ρόμελ λίγα 24ωρα πριν έχει μελετήσει τις προγνώσεις, βλέπει φουρτούνα στη Μάγχη και ενημερώνει τους επιτελείς του: «Πετάγομαι στη Γερμανία για τα γενέθλια της συζύγου μου (σ.σ. στις 4 Ιουνίου). Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι. Εχει κακοκαιρία».

Ο αρχιστράτηγος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ άκουσε τους μετεωρολόγους ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι ανεκτές, οριακά ανεκτές, στις 6 Ιουνίου 1944. Τι θα γινόταν, αν περίμεναν να βελτιωθούν;

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το BBC διακόπτει το πρόγραμμά του και μεταδίδει τους στίχους από ένα ποίημα του Πολ Βερλέν: Οι μακροί στεναγμοί των βιολιών του φθινοπώρου λαβώνουν την καρδιά μου μ’ έναν λήθαργο μονότονο. Αυτό ήταν το μήνυμα στους Γάλλους της αντίστασης ότι έρχονται οι σύμμαχοι.
Το αποτέλεσμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κρινόταν εκείνο το ψυχρό πρωι­νό της Τρίτης 6ης Ιουνίου του 1944. Εφόσον οι δυνάμεις των Συμμάχων κατόρθωναν να σχηματίσουν προγεφύρωμα στη βόρεια Γαλλία, ο δρόμος προς τη νίκη θα ήταν ανοιχτός και η ναζιστική Γερμανία θα δεχόταν ένα σοβαρό πλήγμα.

Ο Γερμανός Ερνστ Γιούγκερ, αξιωματικός του γενικού επιτελείου στο Παρίσι και συγγραφέας, καταγράφει: «Μάθαμε για χιλιάδες αεροσκάφη, χιλιάδες πολεμικά πλοία και στρατιώτες που πάτησαν στις ακτές της Γαλλίας. Το γεγονός έγινε γνωστό στον Ρόμελ που εξεπλάγη. … Ο «Führer» βρίσκεται στο Berchtesgaden και κοιμάται το πρωί αφού, όπως συνήθως, είχε ξενυχτίσει... Τα κύματα της επίθεσης εναντίον των παραλιών της Νορμανδίας κυλούν από τις 05.30 έως στις 10.15. Ολοι έχουν ενημερωθεί εκτός από τον Χίτλερ… Οταν ξυπνάει είναι ήδη αργά και η διαταγή επίθεσης των αρμάτων δίνεται ακόμη πιο αργά: το απόγευμα, όταν πια οι σύμμαχοι έχουν εισχωρήσει βαθιά στη γαλλική ύπαιθρο».

Οι σύμμαχοι πέτυχαν, εκεί όπου και ο Βοναπάρτης τα έκανε θάλασσα. «Ακόμα και ο Ναπολέων απέτυχε παταγωδώς να διασχίσει τη Μάγχη», τηλεγράφησε στον Τσόρτσιλ ο Στάλιν, αφού ενημερώθηκε για την επιτυχία της επιχείρησης, στην οποία έλαβε μέρος και η Ελλάδα με τις κορβέτες «Τομπάζης» και «Κριέζης», και τέσσερα επίτακτα πλοία του Εμπορικού Ναυτικού. Τα σκάφη επάνδρωναν, όπως κατέγραψε ο κυβερνήτης του «Κριεζή», ναύαρχος Δ.Ν. Κιοσσές, «Ελληνες πάσης προέλευσης και παντός επαγγέλματος κατά τον ειρηνικόν βίον», 155 άνδρες.


 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή