Είναι αχνιστά, τρυφερά, μας έρχονται από την Ασία και μπορούν να μεταμορφωθούν αναλόγως τη γέμισή τους. Τι είναι;
Τα bao buns δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλά ψωμάκια, τα οποία, όμως, δεν είναι ψημένα στο φούρνο, αλλά μαγειρεύονται στον ατμό, δίνοντας ένα τρυφερό και μαλακό αποτέλεσμα. Προέρχονται από την Ασία, όπου και σε διάφορα μέρη της είναι πολύ δημοφιλή, και παραδοσιακά ολοκληρώνονται με τη γέμισή τους, η οποία μπορεί να διαφέρει -όπως και το μέγεθός τους- αναλόγως την περιοχή. Παραδοσιακά, πάντως, η γέμιση είναι με ένα μείγμα τρυφερού χοιρινού, κοτόπουλου και λαχανικών. Το αρχικό ψωμάκι bao είχε το μέγεθος γροθιάς και δημιουργήθηκε με αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ, γάλα και λάδι.
Η καταγωγή τους είναι από τη Βόρεια Κίνα και χρονολογούνται στην περίοδο των Τριών Βασιλείων τον 3ο αιώνα, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες που θέλουν τα αφράτα αυτά ψωμάκια να εντοπίζονται ακόμη και το 400 π.Χ. Σήμερα, πάντως, παρουσιάζουν αρκετές διαφορές αναλόγως την περιοχή. Στο Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, φτιάχνονται με αλεύρι ρυζιού αντί για αλεύρι σίτου, καθώς το κλίμα εκεί ενδείκνυται για καλλιέργεια ρυζιού, ενώ η γέμισή τους είναι με γλυκό bbq χοιρινό. Στην Ταϊβάν είναι μεγαλύτερα από το παραδοσιακό κινέζικο μέγεθος και η γέμισή τους συνήθως περιλάμβανε καβούρι, μοσχάρι ή γλυκοπατάτα.
Διαβάστε περισσότερα