Νέα μελέτη για τη διδασκαλία γλωσσών σε σχολεία της Ευρώπης στο πλαίσιο του δικτύου Eurydice παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η μελέτη παρέχει ολοκληρωμένη εικόνα της διδασκαλίας γλωσσών από την πρωτοβάθμια έως τη δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση, στις 31 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διά βίου μάθησης της ΕΕ. Παρουσιάζοντας περίπου 40 δείκτες, η μελέτη μαρτυρεί την αυξανόμενη υποστήριξη στη διδασκαλία γλωσσών στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης, με την αύξηση των παιδιών που μαθαίνουν ξένες γλώσσες σε μικρότερη ηλικία.
Τα εν λόγω πορίσματα καταδεικνύουν ότι οι συμμετέχουσες χώρες ευθυγραμμίζονται με το σημερινό ψήφισμα του Συμβουλίου για μία ευρωπαϊκή στρατηγική για την πολυγλωσσία.
Τα δεδομένα αφορούν το σχολικό έτος 2006-2007 και καλύπτουν τα δημόσια σχολεία, καθώς και τα ιδιωτικά σχολεία που λαμβάνουν επιδότηση.
Κύρια πορίσματα:
1) Η διδασκαλία ξένων γλωσσών αρχίζει νωρίτερα αλλά ο χρόνος διδασκαλίας είναι περιορισμένος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Τις τρείς τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί αύξηση της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας σε μικρή ηλικία ως υποχρεωτικού μαθήματος. Σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η υποχρεωτική εκμάθηση ξένης γλώσσας αρχίζει πλέον στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ενώ, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα παιδιά μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα στην ηλικία των 8 έως 10 ετών, σε ορισμένες περιπτώσεις, αρχίζουν ακόμα νωρίτερα: σε όλες τις αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας, καθώς και στη γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου, τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν ξένη γλώσσα από το 3ο έτος της ηλικίας τους.
Ωστόσο, ο χρόνος διδασκαλίας της ξένης γλώσσας στα δημοτικά σχολεία παραμένει περιορισμένος (γενικά, λιγότερο από το 10% του συνολικού χρόνου διδασκαλίας) και χαρακτηρίζεται από σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών. Το χρονικό διάστημα που αφιερώνεται στην εκμάθηση γλωσσών είναι γενικά μεγαλύτερο στον πρώτο κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με την πρωτοβάθμια.
2) Σε περισσότερες χώρες διδάσκονται δύο ξένες γλώσσες στο σχολείο
Σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών από πολύ μικρή ηλικία, δεν το έχουν επιτύχει ακόμα όλες οι χώρες, αλλά σύμφωνα με τη μελέτη ο στόχος είναι ήδη εφικτός στις περισσότερες χώρες για τους μαθητές της γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το 2006-2007, η διδασκαλία ξένης γλώσσας στο σχολείο για τουλάχιστον ένα έτος ήταν υποχρεωτική σε όλες τις συμμετέχουσες στην έρευνα χώρες, με εξαίρεση την Ιρλανδία και τη Σκωτία. Στην πλειονότητα των χωρών, περίπου το 50% των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης διδάσκονται τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα.
3) Τα αγγλικά διδάσκονται στο 90% των μαθητών στην Ευρώπη
Σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, τα αγγλικά αποτελούν την υποχρεωτική πρώτη ξένη γλώσσα. Ακόμη κι όταν προσφέρεται επιλογή, οι μαθητές και οι γονείς τους τείνουν να προτιμούν τα αγγλικά που αποτελούν πλέον την πιο ευρέως διδασκόμενη γλώσσα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 90% όλων των ευρωπαίων μαθητών μαθαίνουν αγγλικά σε κάποιο στάδιο της υποχρεωτικής εκπαίδευσής τους. Στην περίπτωση που μαθαίνουν δεύτερη ξένη γλώσσα, προτιμώνται τα γαλλικά και τα γερμανικά.
4) Λίγες χώρες συνιστούν την κινητικότητα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των δασκάλων
Στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η διδασκαλία γλωσσών παρέχεται συχνά από εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο βαθμός εξειδίκευσης των εκπαιδευτικών ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Στην πλειονότητα των καλυπτόμενων χωρών συνιστάται να παρέχεται, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, η δυνατότητα στους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς να διδάσκουν ξένες γλώσσες, αλλά η κινητικότητα αποτελεί μάλλον εξαίρεση παρά τον κανόνα.
Τι είναι το Eurydice;
Το Eurydice ( www.Eurydice.org ) είναι ένα δίκτυο ενημέρωσης για την εκπαίδευση στην Ευρώπη. Παρέχει σχετικές πληροφορίες και ανάλυση των ευρωπαϊκών συστημάτων και πολιτικών εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει 35 εθνικές μονάδες που εδρεύουν στο σύνολο των 31 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΕΕ για τη διά βίου μάθηση (κράτη μέλη της ΕΕ, χώρες ΕΟΧ και Τουρκία) και μία κεντρική μονάδα συντονισμού στον εκτελεστικό οργανισμό εκπαίδευσης, οπτικοακουστικών θεμάτων και πολιτισμού της ΕΕ στις Βρυξέλλες.