Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Το 57% των βρετανικών νοικοκυριών κάνει περικοπές σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης καταναλωτών Which? Το 16% τρώει λιγότερα μαγειρεμένα γεύματα, ένα 11% παραλείπει γεύματα, ένα 8% δίνει προτεραιότητα στη διατροφή άλλων μελών της οικογένειας και ένα 3% καταφεύγει σε τράπεζες τροφίμων. Και στον Νότο, όμως, η βίαιη αλλαγή των διατροφικών συνηθειών κάνει κρότο. Τα σημάδια απώλειας της αγοραστικής δύναμης -18% του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο, 9,9% του μέσου μισθού του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ- αποτυπώνονται στο μέσο καλάθι, που είτε έχει λιγότερα τρόφιμα, είτε λιγότερο υγιεινά.
Η πανελλαδική έρευνα της Ιerax Αnalytix (20 - 26 Μαΐου 2022 σε 1.017 άτομα) δείχνει τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια μιας τέτοιας στροφής. Ποσοστό 66% των ερωτώμενων το τελευταίο εξάμηνο αγοράζει λιγότερα τρόφιμα λόγω ακρίβειας και αυτή η αλλαγή φαίνεται κυρίως στις ηλικίες άνω των 50 ετών, ενώ οι πιο στριμωγμένοι στρέφονται σε τρόφιμα που δεν είναι υγιεινά.
Όπως Αμερική, που είναι χώρα μαγική; «Όταν δύο μπέργκερς κοστίζουν το μισό απ’ ό,τι μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, τότε καταλαβαίνουμε ότι η επιλογή για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα είναι αναγκαστική. Πολλοί υποστηρίζουν πως οι παχύσαρκοι στην Αμερική δεν είναι οι πλούσιοι», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής της Ierax Analytix. «Αν και στην Ελλάδα τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πιο προσιτά, σχεδόν οι μισοί δηλώνουν πως αγοράζουν λιγότερες υγιεινές τροφές σε σχέση με έξι μήνες πριν. Πώς θα είναι η εικόνα άραγε σε ένα χρόνο, αν συνεχίσουν ανοδικά οι τιμές;».
Ένας ερωτώμενος στη Which? δήλωσε: «Κρυώνω, πεινάω και νιώθω δυστυχής». Πολύ θα ήθελα να μάθω τι θα έγραφε στο θέμα, που εξετάστηκαν χθες οι μαθητές των ΕΠΑΛ, για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή, που θωρακίζει και την υγεία του πλανήτη. * Δάνειος ο τίτλος από την έκθεση του 2013 με τίτλο «Cherchez Να Φαμ! Ο Μποστ του Τύπου».