«Ψαχουλεύουν για αδυναμίες στη Χερσώνα»: Πώς αντέδρασαν οι Ρώσοι στις ουκρανικές αντεπιθέσεις

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 10:31
UPD:10:33
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Υπό ρωσικό έλεγχο έχει έρθει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Σεβεροντονιέτσκ, στην επαρχία Λουγκάσνκ, στην ανατολική Ουκρανία, επιβεβαιώνουν οι τοπικές αρχές αλλά και το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του έκθεση πληροφοριών.

«Ο κύριος δρόμος προς τον θύλακα του Σεβεροντονιέτσκ πιθανότατα παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά η Ρωσία συνεχίζει να σημειώνει σταθερά κέρδη στην περιοχή, χάρη στη μεγάλη συγκέντρωση πυροβολικού», αναφέρει η βρετανική ενημέρωση.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο γιατί η συγκεκριμένη πόλη δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος ελπίζει να εκμεταλλευθεί τα τρωτά σημεία στην περιφέρεια της Χερσώνας που δημιουργεί η εστίαση των Ρώσων στο Σεβεροντονιέτσκ.

Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις στην Χερσώνα έτυχαν της προσοχής των ρωσικών δυνάμεων, διαπιστώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank, προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια να προστατέψουν τη ζωτικής σημασίας επίγεια γραμμή επικοινωνίας (GLOC) που έχουν απειλήσει οι Ουκρανοί.

οι κρεανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σειρά οργανωμένων αντεπιθέσεων με στόχο οικισμούς στην ανατολική όχθη του ποταμού Ihulets που βρίσκονται πολύ κοντά σε έναν βασικό αυτοκινητόδρομο που υποστηρίζει τις ρωσικές δυνάμεις βορειότερα. Οι Ρώσοι απάντησαν καταστρέφοντας τις γέφυρες που χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί σε μία από αυτές τις αντεπιθέσεις και άλλες γέφυρες πέρα ​​από τον ποταμό σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τη γραμμή τους ενάντια στις αναμενόμενες συνεχιζόμενες ουκρανικές αντεπιθέσεις. Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιθανότατα ακόμα αρκετά κοντά στον αυτοκινητόδρομο ώστε να διαταράξουν τη χρήση του ως κύριας οδού ανεφοδιασμού, υπονομεύοντας ενδεχομένως την ικανότητα των Ρώσων να συγκρατούν τις ουκρανικές αντεπιθέσεις από τον Βορρά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σειρά οργανωμένων αντεπιθέσεων με στόχο οικισμούς στην ανατολική όχθη του ποταμού Inhulets που βρίσκονται πολύ κοντά σε έναν βασικό αυτοκινητόδρομο που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές δυνάμεις βορειότερα.

Οι Ρώσοι απάντησαν καταστρέφοντας τις γέφυρες που χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί σε μία από αυτές τις αντεπιθέσεις και άλλες γέφυρες πέρα ​​από τον ποταμό σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τη γραμμή τους ενάντια στις αναμενόμενες συνεχιζόμενες ουκρανικές αντεπιθέσεις.

Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιθανότατα ακόμα αρκετά κοντά στον αυτοκινητόδρομο ώστε να διαταράξουν τη χρήση του ως κύρια οδός ανεφοδιασμού, υπονομεύοντας ενδεχομένως την ικανότητα των Ρώσων να συγκρατούν τις ουκρανικές αντεπιθέσεις από τον Βορρά, σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις έχουν προκαλέσει επίσης την ανησυχία αρκετών Ρώσων στρατιωτικών αναλυτών, οι οποίο το τελευταίο διάστημα εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την έκβαση των συγκρούσεων.

Το φιλορωσικό κανάλι Telegram «Dmitriyev» ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πλήρως ικανές να προκαλέσουν έως τον Ιούλιο-Αύγουστο «επώδυνα και αιχμηρά πλήγματα» στις ρωσικές γραμμές επικοινωνίας στις περιφέρειες Χερσώνα, Χάρκοβο και Ζαπορίζια, λόγω έλλειψης επαρκούς ρωσικής άμυνας στις περιοχές.

Επιπλέον, ο πρώην αξιωματικός της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και αναλυτής Ίγκορ Γκιργκίν ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «θα ψαχουλέψουν για αδυναμίες» στη ρωσική άμυνα στην περιφέρεια της Χερσώνας.

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ επικρίνουν ουσιαστικά τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση ότι θέτει σε κίνδυνο τα ρωσικά εδαφικά κέρδη σε άλλους άξονες δίνοντας μεγάλη προτεραιότητα στην επιθετική επιχείρηση του Ντονμπάς.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή