Γιατί ο ουκρανικός στρατός «χαρίζει» στους Ρώσους το Σεβεροντονιέτσκ;

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 10:16
UPD:10:21
YOUTUBE/MAVERICK via REUTERS/YOUTUBE/MAVERICK
A- A A+

Υπό ρωσικό έλεγχο βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Σεβεροντονιέτσκ, στην επαρχία Λουγάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμα καταφέρει να περικυκλώσουν την πόλη.

Η κατάκτηση του Σεβεροντονιέτσκ φαίνεται ότι αποτελεί την βασική προτεραιότητα του ρωσικού στρατού στην παρούσα φάση, με τις δυνάμεις της Μόσχας να έχουν σημειώνει κέρδη εντός και γύρω της. Όμως η εστίαση της Μόσχας στην κατάληψη του Σεβεροντονιέτσκ και του Ντονμπάς γενικότερα δημιουργεί τρωτά σημεία για τη Ρωσία στη ζωτικής σημασίας περιφέρεια της Χερσώνας, όπου συνεχίζονται οι ουκρανικές αντεπιθέσεις. Αυτό σημειώνει ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.

Γιατί είναι σημαντική η Χερσώνα

Η Χερσώνα αποτελεί κρίσιμο έδαφος επειδή είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας στην οποία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους έδαφος στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Εάν η Ρωσία είναι σε θέση να διατηρήσει μια ισχυρή θέση στη Χερσώνα όταν σταματήσουν οι μάχες, θα έχει εδραιωθεί καλά ώστε να ξεκινήσει μια μελλοντική εισβολή. Εάν η Ουκρανία ανακτήσει τη Χερσώνα, από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία θα είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση για να αμυνθεί σε μελλοντική ρωσική επίθεση.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, υπογραμμίζουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank, η Ρωσία πρέπει να διαθέσει επαρκή μαχητική ισχύ για να κρατήσει την Χερσώνα. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε αντ' αυτού να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις και τους πόρους που μπορούν να συγκεντρωθούν στην επιχείρηση για την κατάληψη των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Η κατάκτηση αυτών των περιοχών θα του αποφέρει σε σημαντικό βαθμό συμβολικά κέρδη, σχολιάζουν.

Από την άλλη, οι συνεχιζόμενες επιτυχημένες ουκρανικές αντεπιθέσεις στη Χερσώνα δείχνουν ότι οι διοικητές της Ουκρανίας αναγνωρίζουν αυτές τις πραγματικότητες και εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία που έχουν δημιουργήσει οι αποφάσεις του Πούτιν, εκτιμούν οι αναλυτές, χαρακτηρίζοντας «σοφή» την απόφαση της ουκρανικής ηγεσίας να ακολουθήσει τις ρωσικές επιχειρήσεις ξοδεύοντας αποθέματα και πόρους για την άμυνα του Σεβεροντονιέτσκ.

Ακολουθώντας τα τρωτά σημεία των Ρώσων

«Οι ουκρανικές δυνάμεις προφανώς αποσύρονται από το Σεβεροντονιέτσκ αντί να πολεμήσουν μέχρι το τέλος, ένας παράγοντας που επέτρεψε στους Ρώσους να προωθηθούν στην πόλη σχετικά γρήγορα μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επίθεσής τους», αναφέρουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου, προσθέτοντας:

«Τόσο η απόφαση να αποφευχθεί η δέσμευση περισσότερων πόρων για τη διάσωση του Σεβεροντονιέτσκ όσο και η απόφαση να αποσυρθούν από την πόλη ήταν στρατηγικά ορθές, όσο οδυνηρές κι αν ήταν. Η Ουκρανία πρέπει να συγκεντρώσει τους περιορισμένους πόρους της και να επικεντρωθεί στην ανάκτηση της κρίσιμης περιοχής αντί στην άμυνα εδάφους του οποίου ο έλεγχος δεν θα καθορίσει την έκβαση του πολέμου ή τις συνθήκες για την ανανέωσή του».

Ακολουθώντας αυτό το στρατηγικό μονοπάτι, οι ουκρανικές δυνάμεις τηρώντας μια ιεράρχηση των επιχειρήσεων αντεπίθεσης και των αμυντικών επιχειρήσεων ώθησε τους Ρώσους σχεδόν έξω από την εμβέλεια του πυροβολικού στην πόλη Χάρκοβο ενώ παράλληλα σταμάτησαν την προέλασή του από το Ιζιούμ. Και τα δύο αυτά επιτεύγματα είναι πιο σημαντικά από την άμυνα του Σεβεροντονιέτσκ, υπογραμμίζουν οι αναλυτές, αναγνωρίζοντας ότι η ηγεσία της Ουκρανίας έχει χρειαστεί να κάνει απίστευτα δύσκολες επιλογές σε αυτόν τον πόλεμο.

Ωστόσο, θεωρούν πως γενικά έκανε τις σωστές επιλογές, τουλάχιστον στο επίπεδο της στρατηγικής προτεραιότητας και στον ρυθμό, την κλίμακα και τις φιλοδοξίες των αντεπιθέσεων της. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουκρανία έχει ακόμα μια καλή ευκαιρία να σταματήσει και στη συνέχεια να αντιστρέψει τα κέρδη που έχει αυτή τη στιγμή η Ρωσία», καταλήγουν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή