Γαλλία: Μείζον πολιτικό ζήτημα το φιάσκο του τελικού του Champions League

Στη Γερουσία για εξηγήσεις σήμερα ο Νταρμανάν
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 12:40
UPD:13:21
REUTERS/VINCENT WEST
A- A A+

Σοβαρές πολιτικές διαστάσεις έχει λάβει το φιάσκο στον τελικό του Champions League μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Λίβερπουλ στο Παρίσι, ο οποίος στιγματίστηκε από χαοτικές σκηνές, με τους οπαδούς να έχουν κολλήσει σε μεγάλες ουρές έξω από το στάδιο και την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα εναντίον τους.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Αθλητισμού της Γαλλίας θα αντιμετωπίσουν ερωτήσεις στη Γερουσία (Senat) την Τετάρτη για το τι συνέβη στο Stade de France το Σάββατο. Υπό την πίεση να υπερασπιστεί τις μεθόδους αστυνόμευσης της Γαλλίας, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν έκανε λόγο για απάτη στα εισιτήρια «βιομηχανικής κλίμακας» και επέρριψε ευθύνες τους οπαδούς της Λίβερπουλ για τα προβλήματα.

Η κυβέρνηση λέει ότι υπήρχαν 30.000 έως 40.000 Βρετανοί οπαδοί είτε χωρίς εισιτήρια είτε πλαστά, γεγονός που δημιούργησε σημεία συμφόρησης και ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλυθεί το πλήθος και να αποτρέψει τυχόν ποδοπάτημα. Ο Νταρμανάν στάθηκε σε μεγάλο βαθμό στον χειρισμό της κατάστασης από την αστυνομία, παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι ορισμένες από τις ενέργειες ήταν «δυσανάλογες».

REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Ένα βασικό ερώτημα είναι εάν οι υπουργοί θα σταθούν στα στοιχεία που χρησιμοποιούν τις τελευταίες δύο ημέρες. Δημοσιογράφοι και αυτόπτες μάρτυρες αμφισβήτησαν στους ισχυρισμούς των υπουργών ότι υπήρχαν έως και 40.000 οπαδοί χωρίς εισιτήρια ή με πλαστά εισιτήρια. Κάποιοι επεσήμαναν ότι δεν έμειναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αποκλεισμένοι έξω από το γήπεδο μετά την έναρξη, άλλοι είπαν ότι τα νόμιμα εισιτήρια απορρίπτονταν από τα μηχανήματα σάρωσης.

Έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού αυτού του αριθμού — εάν βασίζεται σε ελέγχους εισιτηρίων ή απλώς σε εκτίμηση που βασίζεται σε στοιχεία για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Ο τελικός μεταξύ της Λίβερπουλ και της Ρεάλ Μαδρίτης ξεκίνησε με καθυστέρηση 35 λεπτών διότι η αστυνομία προσπάθησε να συγκρατήσει ανθρώπους που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Stade de France χωρίς εισιτήρια, ενώ ορισμένοι κάτοχοι εισιτηρίων παραπονέθηκαν ότι δεν τους άφησαν να μπουν. Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν εικόνες νεαρών -που δεν φαίνονταν να φορούν φανέλες της Λίβερπουλ- να πηδούν τις πύλες του γηπέδου και να τρέχουν, ενώ άλλοι φίλαθλοι εκτός γηπέδου μεταξύ των οποίων και παιδιά, δέχθηκαν δακρυγόνα από την αστυνομία, όπως δήλωσε μάρτυρας στο «Reuters».

REUTERS/GONZALO FUENTES

«Τα γεγονότα κοντά στο Stade de France… έβγλαν μια κακή εικόνα της Γαλλίας στη διεθνή σκηνή και έχουν πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες για την ικανότητά της να διοργανώνει διεθνείς διαγωνισμούς με υψηλό επίπεδο ασφάλειας», έγραψαν οι γερουσιαστές που ηγούνται της ακρόασης σε δελτίο τύπου.

«Πυρά» της αντιπολίτευσης

Με τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, η αντιπολίτευση «μυρίζει αίμα» και έχει αντιμετωπίσει σκληρά την κυβέρνηση Μακρόν για την κατάσταση.

Ο ακροδεξιός βουλευτής Ερίκ Σιοτί κατηγόρησε τον Νταρμανάν ότι είπε ψέματα για τις ελλείψεις της αστυνομίας και είπε ότι η ιδέα ότι υπήρχαν έως και 40.000 Βρετανοί οπαδοί χωρίς εισιτήρια ή με πλαστά εισιτήρια ήταν «εντελώς ψευδής και απατηλή».

«Η πραγματικότητα είναι ότι πιθανώς υπήρχαν κάποια πλαστά εισιτήρια, αλλά όχι τόσα πολλά. Και η πραγματικότητα για την οποία κανείς δεν μιλάει είναι ότι υπήρξαν επιθέσεις και κλοπές που διαπράχθηκαν από ντόπιους», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 την Τρίτη. Η απόφαση να αρθούν μερικά από τα εμπόδια για να μειωθούν τα σημεία συμφόρησης γύρω από το γήπεδο σήμαινε ότι οι κλέφτες και οι πορτοφολάδες μπορούσαν να στοχεύσουν τους οπαδούς που έκαναν ουρά για να μπουν μέσα, είπε.

Ο ακροδεξιός ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά επιτέθηκε επίσης στον υπουργό Εσωτερικών και τον κατηγόρησε ως «παθολογικό ψεύτη» που κινδύνευε «ένα διπλωματικό επεισόδιο με το Ηνωμένο Βασίλειο» στο γαλλικό ραδιόφωνο. Τόσο ο Νταρμανάν όσο και η υπουργός Αθλητισμού Ουντέα-Καστέρα προσπάθησαν να μεταθέσουν μέρος της ευθύνης στους Βρετανούς οπαδούς, κατηγορώντας τους ότι ήταν ανοργάνωτοι και ότι έφτασαν καθυστερημένα.

Η πρώην υποψήφια για την προεδρία, ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν αυξάνει την πίεση στον υπουργό Εσωτερικών. Τέσσερις μέρες μετά τις σκηνές βίας που σημάδεψαν τον τελικό του Champions League στο Stade de France, υπογράμμισε τα «ψέματα» του υπουργού, καλώντας τον σε παραιτηση.

«Η Γαλλία έχει δώσει το θέαμα αυτού που γίνεται, δηλαδή μια περιοχή γενικής ανομίας. Το ότι ένας υπουργός έρχεται στην τηλεόραση για να πει ψέματα όπως έκανε είναι πολύ σοβαρό, γιατί δεν υπάρχει ούτε ουδετερότητα, ούτε αλήθεια, ούτε ειλικρίνεια στις παρατηρήσεις του», επιμένει.

«Σε κάθε δημοκρατία, αντιμέτωπη με ένα τέτοιο φιάσκο που έλαβε χώρα ενώπιον 400 εκατομμυρίων τηλεθεατών και που δίνει στη Γαλλία μια αξιοθρήνητη εικόνα, θα πρέπει να σκεφτεί ότι πρέπει να φύγει», προσθέτοντας, «ο Ζεράλντ Ντραμανάν πρέπει να παραιτηθεί».

Η γαλλική εφημερίδα Liberation κατακεραυνώνει τον υπουργό Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για «ψέματα» κι ότι «προσπαθεί να φτιάξει μια ψευδή πραγματικότητα για τον τελικό».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή