Βούληση για προώθηση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Αθήνας - Πεκίνου

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008 20:23
UPD:20:25
A- A A+

Τη βούληση για προώθηση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας - Κίνας υπογράμμισαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Κινέζος ομόλογός του Χου Ζιντάο. Κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό Μέγαρο συζητήθηκαν διμερή αλλά και διεθνή θέματα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παπούλιας τόνισε πως η σχέση της χώρας μας με το Πεκίνο δεν είναι μόνο σχέση φιλίας και συνεργασίας αλλά σχέση στρατηγική. Από την πλευρά του, ο κ. Ζιντάο υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με την Αθήνα σε όλους τους τομείς.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπούλιας μεταξύ άλλων σημείωσε πως συζητήθηκε η η κρίση στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε το απαράδεκτο του να συνεχίζεται η κατοχή μέρους της Κύπρου, ενώ για τη διεθνή κρίση πρόσθεσε πως αναφέρθηκαν στην ανάγκη να προκύψει ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο, «που δεν θα επιτρέπει τη δημιουργία καταστάσεων που μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε».

Από την πλευρά του, ο κ. Ζιντάο επισήμανε πως η διμερής συνεργασία σε όλους τους τομείς έχει σημειώσει σημαντική και αξιόλογη πρόοδο, γεγονός για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του. Σε ό,τι αφορά τη διεθνή κρίση τόνισει πως πρέπει να ενισχυθεί ο συντονισμός για την αντιμετώπισή της.

Ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε ακόμη πως Αθήνα και Πεκίνο πρέπει να διανοίξουν νέους τομείς συνεργασίας και να ενισχύσουν τη συνεργασία σε παραδοσιακούς τομείς. Πρόσθεσε ειδικότερα πως πρέπει να ενθαρρυνθεί η επικοινωνία και οι εκατέρωθεν επενδύσεις των επιχειρήσεων, να αναβαθμιστεί η ποιότητα και το επίπεδο της ναυτιλιακής συνεργασίας και να προωθηθεί η διμερής μας συνεργασία σε αναδυόμενους τομείς, όπως της ενέργειας, της προστασίας περιβάλλοντος, του τουρισμού κλπ.

Σημείωσε ακόμη πως αποτελεί επιθυμία της κυβέρνησής του να εξισορροπήσει το εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο, όπως είπε, είναι έντονα ελλειμματικό για την Ελλάδα.

Στην τελετή της επίσημης υποδοχής του κ. Ζιντάο επί της Ηρώδου Αττικού παρέστησαν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μετά το πέρας διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών με τη συμμετοχή των δύο Προέδρων, υπεγράφη Φυτοϋγειονομικό Πρωτόκολλο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό και τον κ. Wei Chuanzhong (Γουέι Τσουάν Τσούνγκ),Υπουργό Αναπληρωτή της Γενικής Διοίκησης Επιθεώρησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή