Κ. Παπούλιας: Αναγκαίοι παγκόσμιοι μηχανισμοί για πρόληψη οικονομικών ανισορροπιών

Νέα παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας για τη διεθνή κρίση
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008 21:44
UPD:25/11/2008 01:56

Κ. Παπούλιας: Η πιο σοβαρή κρίση από το 1929

A- A A+

Tην ανάγκη δημιουργίας παγκόσμιων μηχανισμών πιο αποτελεσματικών στη διάγνωση των συμπτωμάτων οικονομικών ανισορροπιών και κυρίως στην πρόληψή τους υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αναφερόμενος στη διεθνή κρίση, κατά την προσφώνησή του προς τον Κινέζο πρόεδρο, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε απόψε προς τιμήν του.

Αναλύοντας τα αίτια της κρίσης, ο κ. Παπούλιας, σημείωσε πως η επίσκεψη του κ. Χου Ζιντάο «γίνεται, ενώ εκτυλίσσεται, σε παγκόσμιο επίπεδο η πιο σοβαρή οικονομική κρίση που γνώρισε ο κόσμος από το 1929» προσθέτοντας πως «σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε άφρονα υπεραισιοδοξία».

Οφείλεται, πρόσθεσε, «στη δημιουργία δομών στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που όχι μόνο επέτρεπαν το διαχωρισμό της ευθύνης από τα κέρδη, αλλά και επιβράβευαν αδιαφανείς συμπεριφορές. Πολλές φορές η κοινή απληστία τύφλωνε τη λογική».

«Με την αισιοδοξία αυτού που έζησε την φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την συναδέλφωση των λαών της Ευρώπης ελπίζω ότι θα μάθουμε από την κρίση, για να μην έχει τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Και ότι, όταν βγούμε απ’ αυτήν, δεν θα ξεχάσουμε, με την πάροδο των ετών, γιατί συνέβη» συμπλήρωσε.

Σημειώνοντας πως θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί η «θετική πρωτοβουλία της παγκόσμιας συνεργασίας που ξεκίνησε με την πρόσφατη σύνοδο των G-20 στην Ουάσιγκτον», τόνισε πως «στην πορεία αυτή για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό χάρτη η Κίνα, έχει να προσφέρει πολλά».

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι η παρουσία του Χου Ζιντάο στην Ελλάδα «σηματοδοτεί την αμοιβαία επιθυμία να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τις ήδη άριστες ελληνοκινεζικές σχέσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή