Τζεντιλόνι: «Το προσπαθούμε» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022 10:57
UPD:11:01
Alexandros Michailidis / SOOC/Alexandros Michailidis / SOOC
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για να καμφθεί η ένσταση της Ουγγαρίας στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, με τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι να ελπίζει σε συμφωνία σε μια εβδομάδα.

«Το προσπαθούμε», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV στο Νταβός. «Όλοι συζητάμε ότι η Ουγγαρία δεν υποστηρίζει το εμπάργκο πετρελαίου και είναι αλήθεια, αλλά εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ θα μπορούσε να κινηθεί για να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου χωρίς την Ουγγαρία, πρόσθεσε: «Δεν μου αρέσει να συζητάμε το Σχέδιο Β όταν εργαζόμαστε για το Σχέδιο Α».

Να σημειωθεί ότι αισιόδοξος για το εμπάργκο εμφανίστηκε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, δηλώνοντας πως αναμένει συμφωνία «εντός ημερών». Αναφερόμενος στην Ουγγαρία, είπε ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι ότι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία θα έχουν μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο έως ότου εφαρμοστούν πλήρως οι κυρώσεις.

Ωστόσο, ο  Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι οι προτεινόμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο πετρελαίου, δεν θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ευρωπαϊκού μπλοκ την επόμενη εβδομάδα. Όπως είπε, είναι απίθανο να βρεθεί λύση μέχρι τότε και ότι η Βουδαπέστη δεν είναι σε θέση να συμφωνήσει με τις προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ έως ότου επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή