Εκατόμβη νεκρών στη Βομβάη

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008 05:25
UPD:09:58

A- A A+

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Βομβάη, μετά το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές εξτρεμιστές σε τουριστικά σημεία της πόλης χθες το βράδυ.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Βομβάης, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 101 και ανάμεσά τους είναι έξι ξένοι υπήκοοι.

«Τουλάχιστον έξι ξένοι σκοτώθηκαν και ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 101 τώρα», είπε ο Ράμες Τέιντ, ανώτατο στέλεχος της αστυνομίας, από το επιχειρησιακό της κέντρο στην πόλη στο κρατίδιο Μαχαράστρα, που αποτελεί την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας. «Έχουμε επίσης έναν απολογισμό 287 τραυματιών», πρόσθεσε ο Τέιντ.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στόχοι των επιθέσεων με όπλα και χειροβομβίδες ήταν τα πολυτελή ξενοδοχεία «Ταζ Μαχάλ» και «Ομπερόι», καθώς και το «Καφέ Λέοπολοντ», το γνωστότερο εστιατόριο για τους τουρίστες της πόλης, αλλά και νοσοκομεία και σιδηροδρομικοί σταθμοί.

Την ευθύνη για τις πολλαπλές και σχεδόν ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις ανέλαβε ισλαμιστική οργάνωση που αυτοαποκαλείται «οι Μουτζαχεντίν του Ντεκάν».

Σύμφωνα με το CNN, οι ένοπλοι βρήκαν καταφύγιο στο ξενοδοχείο «Ταζ Μαχάλ» όπου κρατούν ομήρους πολίτες από χώρες της Δύσης. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην ινδική τηλεόραση ότι ένοπλοι αναζητούσαν κατόχους βρετανικών και αμερικανικών διαβατηρίων.

Το Foreign Office εξέδωσε οδηγία με την οποία καλεί τους Βρετανούς που μένουν στην Ινδία να «παραμείνουν μέχρι νεωτέρας στα σπίτιa τους», ενώ προειδοποιεί ότι «στην Ινδία επιμένει μία υψηλού βαθμού τρομοκρατική απειλή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας καταδίκασε απερίφραστα τις πολλαπλές επιθέσεις. «Οι επιθέσεις... μας θυμίζουν ακόμη μια φορά ότι αντιμετωπίζουμε την απειλή των βίαιων εξτρεμιστών», δήλωσε ο υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βρετανικό ΥΠΕΞ.

Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο

REUTERS
Μαρτυρία από το εσωτερικό του ξενοδοχείου Oberoi

Μαρτυρία από το εσωτερικό του ξενοδοχείου

Κατεπείγουσα σύσκεψη για τις επιθέσεις συγκάλεσε ο Λευκός Οίκος. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, των μυστικών υπηρεσιών και της ¶μυνας. Παράλληλα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στις ινδικές αρχές.

«Ο πρόεδρος Μπους εκφράζει τα συλλυπητήριά του στο λαό της Ινδίας και στις οικογένειες των αθώων πολιτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις επιθέσεις στη Βομβάη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Όπως διευκρινίστηκε, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, των μυστικών υπηρεσιών, του υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου.

«Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση, όπως και την ασφάλεια των πολιτών μας και είναι έτοιμη να βοηθήσει και να στηρίξει την ινδική κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η πρόεδρος της Ινδίας

Από το Βιετνάμ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η πρόεδρος της Ινδίας, Πρατίμπχα Πατίλ, καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη, λέγοντας ότι ελπίζει να τελειώσει σύντομα η ομηρία.

«Καταδικάζω τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη. Οι επιθέσεις αυτές έγιναν από κάποιους που δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή και ωθούν σε ολέθριους δρόμους», δήλωσε η Ινδή πρόεδρος στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Βιετναμέζο ομόλογό της, Νγκουγιέν Μινχ Τριέτ.

«Ελπίζω να τελειώσει σύντομα αυτός ο εφιάλτης και υπεύθυνοι να συλληφθούν», κατέληξε η Πατίλ.

Εκλεισαν τα Χρηματιστήρια

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, έκλεισαν τα Χρηματιστήρια Αξιών και Εμπορευμάτων.

Αναπάντητα πολλά ερωτήματα

* Ποιοι ευθύνονται για τις επιθέσεις;

Αυτόπτες είπαν ότι οι δράστες ήταν νέοι άνδρες με παρουσιαστικό νοτιοασιατών, που μιλούσαν ινδικά και ούρντου, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν μάλλον μέλη κάποιας ινδικής οργάνωσης και όχι ξένοι.

Την ευθύνη διεκδίκησε μια προηγουμένως άγνωστη οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Μουτζαχεντίν της Ντέκαν, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε σε ΜΜΕ. Η Ντέκαν είναι μια περιοχή της νότιας Ινδίας. Αναλυτές εκτίμησαν πως, αν και δεν είναι σαφές εάν η ανάληψη της ευθύνης έχει σχέση με τους πραγματικούς δράστες, οι επιθέσεις ενδέχεται να έγιναν από την οργάνωση Μουτζαχεντίν της Ινδίας.

Αλλοι αναλυτές πάντως, συμπεριλαμβανομένου του περιοδικού Foreign Policy, εκτίμησαν πως για τις επιθέσεις μπορεί να ευθύνεται η Λασκάρ ε Τόιμπα του Πακιστάν, συνδέοντας τις με την πρόσφατη διάλυση της πολιτικής πτέρυγας της ISI, της πακιστανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, από την κυβέρνηση του Προέδρου Ζαρντάρι. Η Λασκάρ ε Τόιμπα θεωρείται ότι συνδεόταν με στελέχη των μυστικών υπηρεσιών στο Πακιστάν και το Νέο Δελχί έχει επιρρίψει στην οργάνωση επιθέσεις σε ινδικό έδαφος με καθοδήγηση του Ισλαμαμπάντ - κάτι που το Πακιστάν διέψευσε κατηγορηματικά.

* Ποιοι είναι οι Ινδοί Μουτζαχεντίν;

Κατά την ινδική αστυνομία, η οργάνωση είναι παραφυάδα της απαγορευμένης παράταξης Ισλαμικό Κίνημα Φοιτητών της Ινδίας (SIMI). Σύμφωνα με τις αρχές, Ινδοί μουσουλμάνοι έχουν εκπαιδευτεί και υποστηριχθεί από εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις στο Πακιστάν και το Μπανγκλαντές. Στο κίνημα αυτό έχουν αποδοθεί σχεδόν όλες οι πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις στην Ινδία, περιλαμβανομένων εκείνων με στόχο δύο επιβατικά τραίνα στο Μουμπάι πριν από δύο χρόνια, όταν είχαν βρει το θάνατο 187 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις ινδικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι Μουτζαχεντίν ενδέχεται να έχουν ενσωματώσει μέλη της οργάνωσης Χάρκατ ουλ Τζιχάντ αλ Ισλάμι του Μπανγκλαντές.

* Γιατί θεωρούνται ύποπτοι;

Τον Σεπτέμβριο, η οργάνωση είχε και πάλι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καταγγείλει την αστυνομία για παρενόχληση μουσουλμάνων, και ειδικά την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας στο Μουμπάι.

Οι επιθέσεις στη Βομβάη φαίνεται ότι ήταν προσεκτικά συντονισμένες και σχεδιασμένες και σε αυτές συμμετείχε μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Ο τρόπος που ενέργησαν συνάδει με προηγούμενες ενέργειες των οποίων ανέλαβαν την ευθύνη.

Τον Μάιο, οι Μουτζαχεντίν είχαν απειλήσει να επιτεθούν σε τουριστικά αξιοθέατα εάν η κυβέρνηση δε σταματούσε να στηρίζει τις ΗΠΑ στην διεθνή κονίστρα. Η απειλή είχε γίνει σε μήνυμα με το οποίο είχε διεκδικηθεί η ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις οι οποίες είχαν στοιχίσει 63 ζωές στην τουριστική πόλη Τζαϊπούρ. Το μήνυμα «κήρυττε πόλεμο εναντίον της Ινδίας». Αυτόπτες μάρτυρες των χθεσινών επιθέσεων στο Μουμπάι είπαν ότι οι δράστες «ξεχώριζαν» Αμερικανούς και Βρετανούς.

* Ποιες άλλες επιθέσεις έχουν διαπράξει;

Η οργάνωση πρωτοεμφανίστηκε με μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο βόρειο κρατίδιο Ούταρ Πραντές το Νοέμβριο του 2007. Η επόμενη ενέργεια που αποδόθηκε στους Ινδούς Μουτζαχεντίν ήταν οι εκρήξεις στην Τζαϊπούρ. Την 25η Ιουλίου οκτώ μικρής ισχύος εκρήξεις σημειώθηκαν στην Μπάνγκαλορ, στοιχίζοντας τη ζωή ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό 15. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Την ίδια ημέρα, 16 βόμβες εξερράγησαν στην Αχμενταμπάντ, στο κρατίδιο Γκουτζάρατ, στοιχίζοντας 45 ζωές και 161 τραυματισμούς. Οι Ινδοί Μουτζαχεντίν ανέλαβαν την ευθύνη προειδοποιώντας ότι ο κόσμος θα "ένοιωθε σύντομα τον τρόμο του θανάτου" εις το όνομα του Αλλάχ. Ανέφεραν ότι οι επιθέσεις τους έγιναν σε αντίποινα για τις ταραχές του 2002, όταν 2.500 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, σκοτώθηκαν από συμμορίες έξαλλων Ινδουϊστών.

Το Σεπτέμβριο, πέντε βόμβες εξερράγησαν σε αγορές στο Νέο Δελχί σκοτώνοντας 18 ανθρώπους. Την ευθύνη ανέλαβαν και πάλι οι Ινδοί Μουτζαχεντίν, υποστηρίζοντας ότι προέβησαν στην ενέργεια για να αποδείξουν ότι μπορούν να κτυπήσουν ακόμα και στις πιο αυστηρά φρουρούμενες πόλεις της χώρας.

* Διαφέρουν οι επιθέσεις στο Μουμπάι από τις προηγούμενες ενέργειές τους;

Σε όλες τις προηγούμενες ενέργειες των Ινδών Μουτζαχεντίν - εάν πράγματι αυτοί, ή κάποιος πυρήνας τους, είναι οι Μουτζαχεντίν της Ντέκαν - η μέθοδος που είχε επιλεγεί ήταν η τοποθέτηση βομβών και η ταυτόχρονη, ή συντονισμένη, πυροδότησή τους. Οι επιθέσεις στη Βομβάη ήταν επίσης συντονισμένες, αλλά έγιναν από ενόπλους, ορισμένοι εκ των οποίων έφεραν χειροβομβίδες.

Η τακτική που επελέγη - μια στρατιωτικού τύπου επίθεση σε «εύκολους» στόχους, με τον διαχωρισμό και ομηρία ξένων υπηκόων - είναι μάλλον σπάνια και δε συνάδει με τις συνήθεις επιλογές των εξτρεμιστών όταν δρουν σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι. Πάντως παρόμοιες ενέργειες έχουν γίνει στο παρελθόν αλλού, ειδικά στην πόλη Χόμπαρ της Σαουδικής Αραβίας τον Μάιο του 2004. Τότε, ένοπλοι είχαν επιτεθεί σε δύο εγκαταστάσεις πετρελαϊκών εταιριών, παίρνοντας 50 ομήρους και σκοτώνοντας 22. Οι δράστες είχαν επιλέξει τα θύματά τους ρωτώντας τα εάν ήταν χριστιανοί ή μουσουλμάνοι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή