Φινλανδία: Ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά και καλές σχέσεις με τη Μόσχα

Κυριακή, 15 Μαΐου 2022 15:10
UPD:15:13
EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL
A- A A+

Tην απόφαση της Φινλανδίας να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν και επίσημα το μεσημέρι της Κυριακής ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν. 

Η ηγεσία της χώρας είχε ήδη κάνει γνωστό ότι τάσσεται υπέρ της άμεσης ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με τον πρόεδρο της Φινλανδίας να ενημερώνει σχετικά το Σάββατο και τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε ότι θα είναι λάθος για τη χώρα να εγκαταλείψει το ουδέτερο στρατιωτικό καθεστώς που τηρεί εδώ και δεκαετίες. Το Κρεμλίνο επίσης έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα εκλάβει ως «απειλή» ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει απειλήσει με «αντίποινα». Πάντως, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Ρωσία θα λάβει δράση εάν το ΝΑΤΟ αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις και υποδομές κοντά στα σύνορά της.

Μιλώντας στο Ελσίνκι σήμερα, ο Νιινίστο δήλωσε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τη γεωγραφία και η Φινλανδία εξακολουθεί να μοιράζεται μεγάλα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με τη Ρωσία.

Μάλιστα, ανέφερε ότι ελπίζει και δεν αμφιβάλλει ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεχίσει με τις «καθημερινές υποχρεώσεις» που είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών- αναφέροντας το παράδειγμα της Νορβηγίας, μια χώρας η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ που μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία - να μπορεί να διατηρήσει λειτουργική σχέση με τη Μόσχα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή