Επικοινωνία του Φινλανδού προέδρου με τον Πούτιν- Ενημέρωσε για τα σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ

Σάββατο, 14 Μαΐου 2022 14:25
UPD:14:45
EPA/Jarno Kuusinen
A- A A+

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, έχει έρθει σε επαφή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να του ανακοινώσει την πρόθεση της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Μίλησα με τον Πούτιν. Η συζήτηση ήταν άμεση και ευθεία και διεξήχθη χωρίς εντάσεις», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Νιινίστο.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η Φινλανδία έκανε γνωστή την πρόθεσή της να ζητήσει την άμεση ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αναμένεται να ακολουθήσει η Σουηδία. Σήμερα μάλιστα συμμετέχουν σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα θεωρήσει «σίγουρα» απειλή ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «αντίποινα»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της φινλανδικής πλευράς, ο Νιινίστο:

  • εξήγησε στον Πούτιν ότι οι ρωσικές απαιτήσεις στα τέλη του 2021 με στόχο την αποτροπή της ένταξης χωρών στο ΝΑΤΟ και η μαζική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν αλλάξει το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας,
  • ανακοίνωσε ότι η Φινλανδία αποφασίζει να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες.

Ο Φινλανδός πρόεδρος σημείωσε ότι είχε ήδη αναφέρει  στον Πούτιν, στην πρώτη τους συνάντηση το 2012, ότι κάθε ανεξάρτητο έθνος μεγιστοποιεί την ασφάλειά του. «Αυτό συμβαίνει και τώρα. Με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία ενισχύει τη δική της ασφάλεια και αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Δεν είναι μακριά από κανέναν άλλο. Επίσης, στο μέλλον, η Φινλανδία θέλει να ασχοληθεί με τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν από το να είναι γείτονας της Ρωσίας με σωστό και επαγγελματικό τρόπο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως υπογραμμίζεται, ο Νιινίστο επανέλαβε τη βαθιά του ανησυχία για τον ανθρώπινο πόνο που έχει προκληθεί από τις συγκρούσεις, και  τόνισε την επιτακτική ανάγκη της ειρήνης. Μετέφερε επίσης την έκκληση του Ουκρανού προέδρου για την ανάγκη απομάκρυνσης των αμάχων. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή