Ο Μακρόν προσπαθεί να συνομιλήσει με τον Πούτιν «μάταια», λέει ο Ζελένσκι

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022 16:33
UPD:16:34
REUTERS/BENOIT TESSIER
A- A A+

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι, για να τερματιστεί ο πόλεμος, πρέπει να οικοδομηθεί ειρήνη χωρίς να «ταπεινωθεί» η Ρωσία. Μια θέση που ο Ζελένσκι κατέκρινε ως πολύ «ήπια».

Ο Μακρόν προσπαθεί «μάταια» να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι,  κρίνοντας ότι «δεν είναι σωστό ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι έτοιμος να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις» στη Ρωσία.

«Δεν πρέπει να αναζητήσουμε διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει μάταια», είπε ο Ζελένσκι. «Ξέρω ότι ήθελε να έχει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά δεν πέτυχε», είπε. «Μέχρι η ίδια η Ρωσία να θέλει και να καταλάβει ότι χρειάζεται (το τέλος του πολέμου), δεν θα αναζητήσει καμία διέξοδο», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι, για να τερματιστεί ο πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να οικοδομηθεί ειρήνη χωρίς να «ταπεινωθεί» η Ρωσία. Για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ωστόσο, «ο Μακρόν δεν χρειάζεται να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις (στη Ρωσία) τώρα». Έκρινε αυτή την προσέγγιση «όχι πολύ σωστή» για να επιτρέψει, στον Βλαντιμίρ Πούτιν να «σώσει τον εαυτό του», τη στιγμή που οι Ρώσοι προσπαθούν ακόμη να πάρουν τον έλεγχο της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος θεώρησε επίσης ότι «η ώρα να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι με τη Ρωσία έχει τελειώσει». «Δεν είναι πλέον δυνατό», είπε.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει συζητήσει ποτέ τίποτα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς τη συμφωνία του Προέδρου Ζελένσκι. Πάντα έλεγε ότι εναπόκειται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν τους όρους της διαπραγμάτευσης τους με τους Ρώσους», ανακοίνωσε προς υπεράσπιση του Μακρόν το Ελιζέ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή