Ήξερε ο ρωσικός στρατός ότι ο πόλεμος μπορεί να τραβήξει πολύ;

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022 15:02
UPD:15:07
REUTERS/UESLEI MARCELINO
A- A A+

Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν χθες, μέσω της επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών, ότι εκτιμούν πως η Ρωσία προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία. Ήδη οι ενδείξεις από το πεδίο το τελευταίο διάστημα υποστήριζαν το ίδιο συμπέρασμα, ότι η σύγκρουση που ξεκίνησε ως ένας πόλεμος- αστραπή εξελίσσεται σε ένα «συμβατικό» πόλεμο με διάρκεια, κι ας μην κηρύχθηκε επίσημα από το στόμα του Βλαντίμιρ Πούτιν την Ημέρα της Νίκης. Άλλωστε το ότι δεν κήρυξε ρηματικά μια γενική κινητοποίηση, δεν σημαίνει πως δεν κινείται προς τα εκεί «αθόρυβα».

Από την αρχή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιουργήθηκε ένας μύθος σχετικά με το επιπέδο αντίστασης στην εισβολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που εμφανίζεται με διάφορες μορφές σε μια προσπάθεια να «εξηγηθεί η κακή απόδοση του ρωσικού στρατού. Αυτό βασίζεται στον ισχυρισμό ότι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό- πριν την εισβολή- από το γενικό επιτελείο της Ρωσίας, υιοθετήθηκε η υπόθεση ότι ο πόλεμος θα κατέληγε σε γρήγορη νίκη.

Ενώ αυτός είναι γοητευτικός ισχυρισμός και με ένα επίπεδο αξιοπιστίας, παραμένει τολμηρό να υποστηρίξει κανείς ότι το γενικό επιτελείο της Ρωσίας αγνοούσε ή δεν σκέφτηκε καν την πιθανότητα η εκστρατεία στην Ουκρανία να αποδειχθεί μακρά και σκληρή, αναφέρει σε ανάλυσή του το Royal United Services Institute (RUSI).

Υπήρχαν προειδοποιήσεις

Τελικά το γενικό επιτελείο αγνόησε τις προπολεμικές προειδοποιήσεις ότι η σύγκρουση δεν θα ήταν καθόλου εύκολη; Ή μήπως του διέφυγαν εντελώς; Υπάρχουν στοιχεία για το αντίθετο;

Η αξιολόγηση τέτοιων ερωτημάτων καθίσταται προβληματική από την επίσημη στάση σιωπής του ρωσικού γενικού επιτελείου για οτιδήποτε σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρουν οι αναλυτές, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι την περίοδο πριν από τον πόλεμο, προέκυψαν σχετικές προειδοποιήσεις από τα ρωσικά στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης.

Για να στοιχειοθετήσουν τον ισχυρισμό τους οι αναλυτές επικαλούνται:

1. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε 3 Φεβρουαρίου, το οποίο αμφισβητούσε την όλη ιδέα μιας εύκολης νίκης. Το άρθρο υπέγραφε ο συνταγματάρχης Μιχαήλ Χονταρένοκ, ο οποίος εργάζεται ως στρατιωτικός ανταποκριτής στο Gazeta.ru. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην ιδιαίτερα αξιόπιστη Nezavisimoye Voyennoye Obozreniye (Ανεξάρτητη Στρατιωτική Επιθεώρηση), η οποία διαβάζεται ευρέως από ανώτερους αξιωματικούς του γενικού επιτελείου.

Σχολιάζοντας τις πιθανότητες επιτυχίας ενός χτυπήματος νοκ-άουτ κατά της Ουκρανίας με βάση τη μαζική χρήση αεροπορικής δύναμης και επιδρομών πυροβολικού:

  • Ο Χονταρένοκ αμφισβήτησε την υπόθεση ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα διεξάγονταν σε συνθήκες αεροπορικής υπεροχής, επικαλούμενος τα παραδείγματα άλλων στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας. Όπως είπε, ο εχθρός (της Ρωσίας) δεν είχε αεροπορική δύναμη στο Αφγανιστάν (1979-89), ούτε στις επιχειρήσεις στην Τσετσενία (1994-96, 1999-2009). Από την άλλη, η Ουκρανία διέθετε αεροπορία και αεροπορική άμυνα.
  • Προειδοποίησε επίσης για «μαζική βοήθεια» από τη Δύση σε περίπτωση πολέμου, συνοδευόμενη από «τους πιο ποικίλους τύπους όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού και μεγάλου όγκου προμηθειών όλων των ειδών υλικού».
  • Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η πρόβλεψη διάρκειας της σύγκρουσης ήταν εξαιρετικά απίθανη: «Ο ένοπλος αγώνας στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας γενικά δεν είναι κατάλληλος για προβλέψεις. Είναι ευρέως γνωστό ότι μια μεγάλη πόλη είναι το καλύτερο πεδίο μάχης για την αδύναμη και λιγότερο καλά εξοπλισμένη πλευρά μιας ένοπλης σύγκρουσης», είχε γράψει.

2. Την δημόσια τοποθέτηση- στις 6 Φεβρουαρίου- κατά του πολέμου του συνταγματάρχη Λεονίντ Ιβάσοφ, ο οποίος είναι καθηγητής στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας και πρώην επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Μιλώντας στην Πανρωσική Συνέλευση Αξιωματικών, ο Ιβάσοφ δήλωσε: «Οι προσπάθειες να ''αγαπηθεί'' η Ρωσική Ομοσπονδία και η ηγεσία της μέσω ενός τελεσίγραφου και απειλών βίας είναι παράλογες και εξαιρετικά επικίνδυνες». Όπως προειδοποίησε, η χρήση βίας κατά της Ουκρανίας «θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη της ίδιας της Ρωσίας ως κράτους», «θα κάνει για πάντα τους Ρώσους και τους Ουκρανούς θανάσιμους εχθρούς» και θα έχει ως αποτέλεσμα «βαριές απώλειες και από τις δύο πλευρές» με πιθανές «βαριές κυρώσεις». Και έτσι η Ρωσία θα γίνει «παρίας της παγκόσμιας κοινότητας».

Ο Ιβάσοφ δεν εξέθεσε μόνο στη συγκεκριμένη εκδήλωση αυτές τις ανησυχίες του. Προηγουμένως- στις 28 Ιανουαρίου- είχε στείλει γράμμα στον Πούτιν, το οποίο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του οργανισμού στις 31 Ιανουαρίου. Στην επιστολή του προέβλεπε ότι «θα υπάρχουν χιλιάδες (δεκάδες χιλιάδες) νεκροί νέοι, υγιείς άνθρωποι και από τη μια πλευρά και από την άλλη, κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει τη μελλοντική δημογραφική κατάσταση στις χώρες μας που πεθαίνουν». «Ο πρόεδρος, η κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας δεν μπορούν να μην κατανοήσουν τέτοιες συνέπειες», ανέφερε, καλώντας την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας να εγκαταλείψει τα σχέδια επίθεσης στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ρωσικό κράτος και πιθανώς να διακινδυνεύσει τον πόλεμο με το ΝΑΤΟ.

Γιατί εισέβαλαν

Αυτή η αδυναμία κατανόησης τέτοιων προβλέψιμων συνεπειών έγκειται στον εσφαλμένο υπολογισμό του κινδύνου από τον Πούτιν και των παραμέτρων που απαιτούνται για τον κατάλληλο επιχειρησιακό σχεδιασμό, εκτιμούν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι η λανθασμένη λήψη αποφάσεων του Πούτιν πιθανότατα προέκυψε όχι μόνο από τις «κακές» πληροφορίες –ειδικά από την FSB– αλλά και από την εν πολλοίς επιτυχημένη προηγούμενη εμπειρία του στη χρήση στρατιωτικής δύναμης.

Αυτό τον προδιέθετε να υποτιμήσει τον στρατό μιας χώρας που στερείται –κατά την άποψή του– νόμιμης πολιτείας ή εθνικότητας, και επιδεινώθηκε περαιτέρω από την αποτυχία του να αναγνωρίσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διεξαγόταν σε κλίμακα πέρα ​​από την εμπειρία του – ή της εμπειρίας των ανώτερων στρατηγών της Ρωσίας.

Οι αξιόπιστες προειδοποιήσεις για τις πιθανές δυσκολίες της επακόλουθης σύγκρουσης παραμερίστηκαν, με αποτέλεσμα ο ανώτατος διοικητής να στείλει στον πόλεμο έναν στρατό που στις πρώτες μέρες του είχε καταστραφεί από πολυάριθμες επιχειρησιακές γκάφες.

Καταλήγοντας, οι αναλυτές του RUSI, τονίζουν ότι παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική-στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας υποτίμησε εσφαλμένα την Ουκρανία, θεωρούν ότι, σύμφωνα με τις ενδείξεις, το γενικό επιτελείο είχε εξετάσει τους πιθανούς κινδύνους έναρξης ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας κατά της Ουκρανίας.

Οι λόγοι για την αποτυχία που ακολούθησε στην εκτέλεση του ρωσικού πολεμικού σχεδιασμού –ειδικά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου– είναι πιθανότατα πολυδιάστατοι, συνεχίζουν οι αναλυτές, υποστηρίζοντας πως η σχεδόν καταστροφική υποτίμηση του εχθρού δεν εξαρτιόταν από την έλλειψη γνώσης ή δεδομένων.

Εάν η δύσκολη και μακρά εκστρατεία στην Ουκρανία μπορούσε να προβλεφθεί με ακρίβεια από ανθρώπους «εκτός χορού» όπως ο Χονταρένοκ και ο Ιβάσοφ, θα πρέπει σίγουρα να είχε προβλεφθεί από το γενικό επιτελείο, τονίζουν. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή