«Πώς προκλήθηκε η Ινδική 11η Σεπτεμβρίου»

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2008 12:47
UPD:14:19
A- A A+

Τη στιγμή που η παγκόσμια κοινή γνώμη, στο άκουσμα των 195 νεκρών από το μακελειό στη Βομβάη, κάνει λόγο για μια «ινδική 11η Σεπτεμβρίου», έχουν ξεκινήσει να εξάγονται τα πρώτα συμπεράσματα για την αιματηρή δράση των ενόπλων που σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο στην Ινδία.

Οι τρομοκράτες είχαν σχεδιάσει τα πάντα, γνώριζαν λεπτομέρειες για τα δύο ξενοδοχεία στα οποία επιτέθηκαν, είχαν εκπαιδευτεί καλά και είχαν πάρει μαζί τους ακόμη και ξηρά φρούτα για την περίπτωση μιας μακράς πολιορκίας.

«Η ιδέα ήταν να επαναληφθεί η επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Μάριοτ του Ισλαμαμπάντ», δήλωσε αξιωματούχος, αναφερόμενος στην επίθεση του περασμένου Σεπτεμβρίου, όπου ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά έπεσε πάνω στο ξενοδοχείο σκοτώνοντας 55 ανθρώπους.

«Ήθελαν να καταστρέψουν τα σύμβολα της οικονομικής ισχύος της πόλης, το Ταζ Μαχάλ και το Τριντέντ, ήθελαν μια ινδική εκδοχή της 11ης Σεπτεμβρίου», μετέδωσε το κανάλι Times Now.

Σύμφωνα εμ το Reuters, κατά τις πρώτες ώρες των επιθέσεων η αστυνομία τα είχε χαμένα. Πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος της αντιτρομοκρατικής δύναμης, δολοφονήθηκαν. Μόνο όταν έφτασαν οι «Μαύροι Γάτοι», οι κομάντος που είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη του πρωθυπουργού, άρχισε να αλλάζει η κατάσταση.

Οπως έγραψε ο ινδικός Τύπος, αρκετοί τρομοκράτες είχαν μείνει στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ λίγες εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις και είχαν φωτογραφίσει την αρχιτεκτονική του διάταξη. Στη διάρκεια μιας μάχης υποχώρησαν πίσω από μια κρυφή πόρτα, την ύπαρξη της οποίας δεν γνώριζαν καν οι στρατιώτες. Οι τρομοκράτες πέταξαν επίσης από την αρχή χειροβομβίδες για να καταστρέψουν το κλειστό κύκλωμα της τηλεόρασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή