Νέα αποκάλυψη από την κατάθεση Κοιρανίδη στην Εξεταστική

Ο ιερομόναχος Γερμανός ανέλαβε στη θέση Εφραίμ που παραμένει ηγούμενος της Μονής
Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2008 12:55
UPD:16:39
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

A- A A+

Την άμεση σύνδεση των δύο offshore εταιρειών της Μονής Βατοπεδίου, Ρασαντέλ και Μαντέους, με τον όμιλο επιχειρήσεων του Θανάση Πάπιστα επιβεβαίωσε κατά τη σημερινή του κατάθεση στη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Κύπριος επιχειρηματίας Αθως Κοιρανίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Μαντέους και οικονομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου. Όπως είπε, η Ματέους κατέχει το 30% του ομίλου Πάπιστα.

«Όλα έγιναν νόμιμα και με διαφάνεια, είναι κρίμα να σπιλώνονται ονόματα και θεσμοί», υποστήριξε ο κ. Κοιρανίδης.

Αθως Κοιρανίδης: Όλα έγιναν νόμιμα

Αθως Κοιρανίδης: Όλα έγιναν νόμιμα

Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του κ. Κοιρανίδη ότι η αμοιβή του για τη διαχείριση των οικονομικών και των συναλλαγών της Μονής, μέσω των κυπριακών εταιρειών αντιστοιχεί σε προμήθεια 5%, αλλά και ότι η Μονή Βατοπεδίου έκανε επενδύσεις 100 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε δυο χρόνια, μέσω των εταιρειών Ρασαντέλ και Μαντέους.

Αφού διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο ένα εκατοστό μιας ημερήσιας κίνησης συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, ο Κύπριος επιχειρηματίας ισχυρίστηκε πως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει ούτε ευρώ ως αμοιβή, ενώ όπως είπε, σήμερα το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται η Ρασαντέλ για λογαριασμό της Μονής, είναι 70 εκατομμύρια ευρώ.

Παραμένει ηγούμενος ο Εφραίμ, στο μοναχό Γερμανό η διαχείριση

Εν τω μεταξύ, όπως αποφάσισε το ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Βατοπεδίου, διαχειριστικά και διοικητικά καθήκοντα στην Ιερά Μονή θα ασκεί εφεξής ο μόναχος Γερμανός μετά την αφαίρεση των εν λόγω αρμοδιοτήτων απο τον ηγούμενο Εφραίμ. Ωστόσο, ο Εφραίμ παραμένει ηγούμενος του μοναστηριού και θα ασκεί κανονικά τα πνευματικά του καθήκοντα.

Αύριο εξάλλου, αναμένεται να αποφασίσει η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο του Αγίου Όρους, για το εαν και πότε θα συγκληθεί διπλή σύναξη για να εξεταστούν οι εξελίξεις στη μοναστική πολιτεία.

ΠΑΣΟΚ: Eπιβεβαιώνεται η τριγωνική σχέση Βατοπεδίου - Πάπιστα - ΥΠΟΙΟ

Για επιβεβαίωση της τριγωνικής σχέση Βατοπεδίου - Πάπιστα - Υπ. Οικονομικών κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ μετά την κατάθεση του κ. Κοιρανίδη.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, από την κατάθεση προκύπτει ότι η MADEUS αγόρασε το 30% του Ομίλου Πάπιστα αντί τιμήματος 35 εκατ. ευρώ με κεφάλαια της Μονής Βατοπεδίου, δηλαδή η Μονή ελέγχει το 30% όλων των εταιρειών του Ομίλου Πάπιστα, ενώ επιπλέον η RASSADEL, επίσης με κεφάλαια της Μονής, μετέχει στο 30% της «Ανθεμιαδας» (εταιρεία του επιχειρηματία Πάπιστα).

Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις το ελληνικό Δημόσιο, δια του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζεται, τον τελευταίο καιρό, να συμβάλλεται - και μάλιστα χαριστικά - με τον Όμιλο Πάπιστα στον τομέα των ακινήτων» και γι αυτό ζητούν:

Α. Να υποβληθούν άμεσα στην Εξεταστική πλήρη στοιχεία, από τις αρμόδιες Τράπεζες, για όλα τα δανειακά Συμβόλαια της Μονής, τα οποία, όπως κατέθεσε ο Κοιρανίδης υπερβαίνουν τα 110 εκ. ευρώ, μαζί με την κίνησή τους προς RASSADEL, MADEUS και προς κάθε άλλη κατεύθυνση.

Β. Να κατατεθούν όλα τα μετοχολόγια των εταιρειών RASSADEL, MADEUS και τα μετοχολόγια όποιων τυχόν εταιρειών συμμετέχουν σε αυτές μέχρι φυσικού προσώπου, καθώς και όλων των Εταιρειών του Ομίλου Πάπιστα σε Ελλάδα και Κύπρο

Γ. Να αναζητηθούν οι λογαριασμοί Εφραίμ, Αρσενίου, Ευδοκίμου, RASSADEL και MADEUS στο εξωτερικό.

Δ. Να ανοίξουν άμεσα όλοι οι λογαριασμοί της RASSADEL και της MADEUS στην Κύπρο, καθώς και η κίνησή τους.

Ε. Να αναζητηθούν, μέσω του αριθμού επιταγής, όλοι οι παραλήπτες επιταγών που κόπηκαν από την Μονή Βατοπεδίου σε διαταγή «εμού του ιδίου» και να διερευνηθούν τυχόν οπισθογραφήσεις, καθώς και το που, από ποιους και σε ποιες τράπεζες τελικά εξαργυρώθηκαν.

ΣΤ. Να κατατεθούν στην Εξεταστική Επιτροπή όλα τα Συμβόλαια ή τα προσύμφωνα αγοράς από τρίτους, απ’ όλες τις εταιρείες που ανέλαβαν να ανεγείρουν ακίνητα στις εκτάσεις που ανταλλάχτηκαν με την Μονή Βατοπεδίου.

Τέλος, ζητήθηκαν διευκρινήσεις σχετικά με δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι τρεις διαφορετικοί αριθμοί φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) συνδέονται με την Μονή Βατοπεδίου. Πρόκειται για τα τρία παρακάτω ΑΦΜ των αντιστοίχων νομικών προσώπων:

Ιερά Μονή Βατοπεδίου Σκήτη Αγ. Ανδρέα - ΑΦΜ 999736923, ΔΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Ιερά Βατοπεδινή Κοιν. Σκήτη Αγ. Ανδρέου - ΑΦΜ 999736900, ΔΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Ιερά Μονή Βατοπεδίου ΑΦΜ 090003730

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από την Εξεταστική Επιτροπή να ανοίξουν σε όλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (και όχι μόνο στην Αγροτική Τράπεζα) λογαριασμοί και χρηματοοικονομικές πράξεις, που να αντιστοιχούν και στα τρία αυτά ΑΦΜ, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν οικονομική διασύνδεσή τους.

Το απόγευμα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αρχίζει ο κύκλος των καταθέσεων των πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Μεταξύ των μαρτύρων που έχουν κληθεί να καταθέσουν, είναι οι νυν και πρώην υπουργοί της ΝΔ κ.κ. Κοντός, Κιλτίδης, Δούκας, Μπασιάκος, Τσιτουρίδης, Ρουσόπουλος, Μαγγίνας και Βουλγαράκης, καθώς και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δρυς και Φωτιάδης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή