Δημ. Ρίζος: «Δύο "εξωβατοπεδικοί" εγκέφαλοι πίεζαν υπουργούς-διοικητικούς»

«Στο πλευρό της παρέας του Εφραίμ ο Θ. Ρουσόπουλος»
Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2008 21:21
A- A A+

«Υπήρξαν δύο εγκέφαλοι "εξωβατοπεδικοί", που πίεζαν τηλεφωνικά τους υπουργούς και τους διοικητικούς παράγοντες - ο ένας, προ του 2004 και ο άλλος μετά. Δύο πολιτικοί εγκέφαλοι, που δεν έχουν δεσμευθεί με υπογραφές. Επιτρέψτε μου να μην σας τους κατονομάσω. Πιστεύω ότι γνωρίζετε ποιοι είναι».

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος και εκδότης του «Αδέσμευτου Τύπου» Δημήτρης Ρίζος ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδιο, στην οποία προσήλθε προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ρίζος δήλωσε βέβαιος πως η εξέλιξη της υπόθεσης ποδηγετήθηκε από δύο πρόσωπα, που κάλυπταν την περίοδο του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που ακολούθησε. Επανέλαβε, πάντως, αρκετές φορές πως καλύπτεται από το δημοσιογραφικό απόρρητο να μην αναφέρει τις πηγές του - υπουργικές, όπως ανέφερε, σε κάθε περίπτωση, καθώς και την πεποίθησή του, πως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος «ήταν στο πλευρό της παρέας του Εφραίμ και τηλεφωνούσε σε φίλους και υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, προωθώντας τις θέσεις της Μονής».

Το πρώτο πράγμα το οποίο υπογράμμισε ο μάρτυς, ήταν η βεβαιότητά του ότι ο Πρωθυπουργός δεν ήταν ενημερωμένος για την υπόθεση αυτή, σημειώνοντας πως η καταγγελία του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη δεν έφθασε ποτέ στα χέρια του. Ανέφερε ακόμη πως αντίστοιχη επιστολή είχε λάβει και ο Κώστας Σημίτης τον Σεπτέμβριο του 2003, από τους φορείς της Ξάνθης, στην οποία δεν απάντησε. «Όλες οι πληροφορίες μου συντελούν στην άποψη ότι ο κος Σημίτης έλαβε γνώση, αλλά ίσως δεν είχε εκτιμήσει την σοβαρότητα του σκανδάλου» συμπλήρωσε. «Η επιστολή μπήκε σ’ ένα συρτάρι και τέλειωσε για τον κ. Σημίτη».

Σε ό,τι αφορά τους συντονιστές της υπόθεσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ρίζο, ο «εγκέφαλος» που συντόνιζε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, ήταν μεν πολιτικό πρόσωπο, αλλά όχι πολιτικός. Θα μπορούσε κανείς να πει πως ανήκει στον «επιχειρηματικό, ή δημοσιογραφικό χώρο, χωρίς να είναι ακριβώς δημοσιογράφος». Και όταν ήρθε στην κυβέρνηση η ΝΔ, «αναζητούσαν να βρουν τον ανάλογο εγκέφαλο και τον βρήκαν. Που βέβαια, μπορεί να τον είχε συστήσει και ο προηγούμενος».

«Η επιρροή του συντονιστή, ήταν μεγάλη. Παντού. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Διότι, όταν εγώ δέχομαι στο σπίτι μου ή τρώω με παρέα, ή πάω και με φιλοξενούν και τους φιλοξενώ κλπ., είναι μια σχέση η οποία εκδηλώνεται και σε πράξεις» πρόσθεσε.

Σχετικά με τι είναι αυτό που θα μπορούσε να πείσει τους υπουργούς να προσυπογράψουν μια παράνομη απόφαση, υποστήριξε: «Αφ’ ενός οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο πιθανότατα "λαδώθηκε" όπως και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αφ’ ετέρου οι πιέσεις των υψηλά ιστάμενων "εγκεφάλων"».

«Δεν θεωρώ εσκεμμένους παραβάτες νόμου, είτε τους δύο-τρεις υπουργούς του ΠΑΣΟΚ είτε τους δύο-τρεις υπουργούς και υφυπουργούς αυτής της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Ρίζος. «Οι υπουργοί και στη μία και στην άλλη περίοδο, εδέχοντο αφόρητες πιέσεις. Υπήρχε μία γενική ανοχή και από τις δύο κυβερνήσεις» συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή