Την τοποθέτηση της Χίλαρι Κλίντον ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανακοίνωσε επισήμως το γραφείο του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Η Χίλαρι Κλίντον, 61 ετών, που είχε αμφισβητήσει τον Μπαράκ Ομπάμα σε μια μακρά και χωρίς οίκτο προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης από τις 20 Ιανουαρίου.
Ο διορισμός της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ θα πρέπει να επικυρωθεί από την Γερουσία.
Η Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης θα είναι η τρίτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που θα αναλάβει αυτό το επιφανές αξίωμα, μετά την Μαντλίν Ολμπράιτ κατά την προεδρία Μπίλ Κλίντον και την Κοντολίζα Ράις, την οποία θα διαδεχτεί.
Η κυβερνήτρια της Αριζόνας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, ορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική θέση αφού η Ναπολιτάνο θα είναι υπεύθυνη για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης.
Η 51χρονη Ναπολιτάνο θεωρείται ειδική στα θέματα λαθρομετανάστευσης και έχει αποκτήσει σχετική εμπειρία ως κυβερνήτρια, επί έξι χρόνια, της Αριζόνας, μιας Πολιτείας που συνορεύει με το Μεξικό.
Η Ναπολιτάνο είχε εκφράσει εξ αρχής την υποστήριξή της στον Ομπάμα, ο οποίος ανακοίνωσε το διορισμό της κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Σικάγο.
Καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης θα αναλάβει ο 57χρονος Ερικ Χόλντερ. Ο κ. Χόλντερ θα είναι ο πρώτος μαύρος που αναλαμβάνει μια τέτοια θέση σε αμερικανική κυβέρνηση και πρόκειται να αντικαταστήσει τον 67χρονο Μάικλ Μουκάσι.
Γεννημένος στη Νέα Υόρκη με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της αμερικανικής μεγαλούπολης ο κ. Χόλντερ υπήρξε για μεγάλο διάστημα εισαγγελέας με σταθερή θέση και στόχο του την πάταξη της διαφθοράς.
Ακολούθως έγινε δικαστής σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια γενικός εισαγγελέας στην Ουάσινγκτον. Σήμερα είναι μέλος πολύ μεγάλης εταιρείας δικηγόρων της Ουάσινγκτον.
Υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της υπουργού Τζάνετ Ρένο επί διακυβέρνησης Κλίντον, μεταξύ του 1997 και 2000.
Αμετακίνητος ο Γκέιτς
Ο Μπαράκ Ομπάμα, θα εμπιστευτεί στον υπουργό ¶μυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, την αποστολή «να τελειώσει τον πόλεμο στο Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο», παραδίδοντας σταδιακά τον έλεγχο της χώρας στους Ιρακινούς, όπως δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στο Σικάγο.
«Όπως είπα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μου, θα εμπιστευτώ στον υπουργό ¶μυνας και στις ένοπλες δυνάμεις μας μια νέα αποστολή μόλις αναλάβω τα καθήκοντά μου: να τελειώσουν τον πόλεμο στο Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο, παραδίδοντας επιτυχώς τον έλεγχο στους Ιρακινούς», υπογράμμισε, αφού είχε ανακοινώσει ότι ο νυν επικεφαλής του Πενταγώνου συμφώνησε να παραμείνει στη θέση του και μετά τις 20 Ιανουαρίου.
«Θα διασφαλίσουμε επίσης ότι έχουμε τα απαραίτητα μέσα και τη στρατηγική για να νικήσουμε την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν» στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Ομπάμα. «Το Αφγανιστάν είναι το μέρος απ' όπου ξεκίνησε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και εκεί θα πρέπει να τελειώσει», κατέληξε.
Για τη θέση της μελλοντικής πρεσβευτού των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη επελέγη η πρώην διπλωμάτης Σούζαν Ράις, 44 ετών.
Η κ. Ράις, η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την απερχόμενη υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα αντικαταστήσει τον Ζαλμάι Χάλιζαντ, τον 55χρονο σουνίτη μουσουλμάνο με αφγανική καταγωγή.
Σημειώνεται στη διάρκεια της μακράς προεκλογικής εκστρατείας η Σούζαν Ράις ήταν μια από τους βασικούς συμβούλους του κ. Ομπάμα για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Στη θέση του συμβούλου για θέματα εθνικής ασφάλειας διορίστηκε ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζέιμς Τζόουνς.
Ο Τζόουνς είναι πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και με πολύ καλή φήμη για την πείρα και τη λεπτότητα του πνεύματός του τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον πολιτικό τομέα.
Είναι από τους πρώτους που ζήτησαν τη δραστική μείωση της αμερικανικής δύναμης στο Ιράκ με έκθεσή του στο Κογκρέσο το 2007 ενώ συχνά έχει κατακρίνει την ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστίνιων.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters