Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v.aggelopoulos@naftemporiki.gr
Πρόκειται για παμπάλαιο παιχνίδι, που όμως βρίσκει όλο και μεγαλύτερο αποτύπωμα στην σημερινή πολιτική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα. Για παράδειγμα, χρειάζεται πολύ θάρρος να δηλώνει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει λάβει μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενων στους χώρους εργασίας. Αλήθεια, γιατί μόνο τους τελευταίους 12 μήνες; Δεν ήταν κυβέρνηση της ΝΔ νωρίτερα; Ο κ. Βρούτσης, ο προκάτοχος του κ. Χατζηδάκη, το γνωρίζει αυτό;
Όμως, να που έρχεται η σκληρή αλήθεια να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Την ίδια ημέρα που έγινε αυτή η θαρραλέα δήλωση, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, ήρθε ένα ακόμα δυστύχημα να ρίξει την «σκιά του». Ένας λιμενεργάτης στο λιμάνι του Πειραιά, γκρεμίστηκε από ύψος 12 μέτρων, αφού υποχώρησαν τα σαπισμένα προστατευτικά κιγκλιδώματα του πλοίου όπου εργαζόταν…
Αλλά, ας αφήσουμε τα θλιβερά. Άλλωστε τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν έχουν σταματημό. Απλώς το υπουργικό timing δεν το λες και πολύ επιτυχημένο.
Όμως, ας ασχοληθούμε με κάτι πιο «ευχάριστο». Για παράδειγμα, τα αναδρομικά. Όχι αυτά που περιμένουν τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων. Αυτά θα τα περιμένουν για καιρό. Μιλάμε για τα άλλα, τα «κρυφά». Αυτά που ξαφνικά θα εμφανιστούν στις τσέπες μερικών εκατοντάδων αιρετών ανά την επικράτεια. Γιατί, αν δεν τον ξέρετε στο υπουργείο Εργασίας κάνουν μαγικά. Με μια απλή εγκύκλιο μπορούν να δώσουν αναδρομικά αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, σε δήμαρχους και νομάρχες.
Αν αναρωτιέστε πώς θα το πετύχουν, είναι πάρα πολύ απλό: Θα διαγράψουν παλαιότερη νομοθεσία, θα τους δώσουν διπλή σύνταξη και θα τους εγκρίνουν αιτήσεις που είχαν υποβάλλει οι ίδιοι πριν από αρκετά έτη. Έτσι, προκύπτουν αναδρομικά που θα τα καρπωθούν οι λίγοι «τυχεροί» του συστήματος! Ωραίο κόλπο, που ειδικά λίγο πριν από βουλευτικές εκλογές, μοιάζει με εξαιρετική, όσο και ανέλπιστη, χορηγία.
Τώρα βέβαια, το γεγονός ότι υπήρξαν υπηρεσιακοί παράγοντες που είδαν την συγκεκριμένη εγκύκλιο και αρνήθηκαν να την υπογράψουν, ουδόλως απασχολεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Εξάλλου, αυτοί είναι μόνιμα στο στόχαστρο: «Σιγά μην τους φύγει κανένας πόντος», είχε πει πέρσι τέτοια περίοδο ο κ. Χατζηδάκης για τους υπαλλήλους του υπουργείου, όταν και τότε είχαν αρνηθεί να υπογράψουν την απόφασή του για τις προκαταβολές συντάξεων. Άσχετο εάν είχαν δίκιο.
Όμως μην χάνουμε την στόχευση.
Χρειάζεται πραγματικό θάρρος (ή θράσος) να δημοσιεύεται εγκύκλιος την Μεγάλη Τετάρτη, που κρύβει τεράστια και κραυγαλέα διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Όταν η κοινωνία στενάζει. Όταν οι λογαριασμοί ρεύματος προκαλούν εγκεφαλικά. Όταν η «επίσκεψη» σε supermarket γίνεται με το πιεσόμετρο. Αλλά τι να σχολιάσεις, όταν υπάρχει κυβερνητικό στέλεχος, που θεωρεί ότι η «βόλτα» σε πρατήριο καυσίμων είναι προνόμιο για τους πλούσιους, αφού αυτοί δικαιούνται να έχουν αυτοκίνητο.
Η αλήθεια όμως είναι ότι στο υπουργείο Εργασίας, ξέρουν να μοιράζουν την τράπουλα. Ξέρουν να παίζουν το παιχνίδι. Όταν χρειάζεται, διαθέτουν το απαιτούμενο θάρρος (ή θράσος). Όταν πάλι το απαιτούν οι συνθήκες αφήνουν την αλήθεια να κάνει την δουλειά της. Την δική τους αλήθεια. Την μία και μοναδική.
Έτσι ο Κωστής Χατζηδάκης μπορεί να περηφανεύεται για τα μέτρα που έχει λάβει για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Τώρα, εάν χάνονται και κάποιες ανθρώπινες ζωές, είναι «παράπλευρες απώλειες». Τα μέτρα πάντως ελήφθησαν, οι κοινοτικές οδηγίες ενσωματώθηκαν, η δουλειά έγινε. Για τα υπόλοιπα (τα εργατικά ατυχήματα δηλαδή), θα ασχοληθεί το ΣΕΠΕ. Όταν με το καλό γίνει Ανεξάρτητη Αρχή.
Το ίδιο και ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, επίσης μπορεί να καμαρώνει για την εγκύκλιο που εξέδωσε, που αφορά την διαδοχική ασφάλιση. Ποιος ασχολείται άλλωστε, με τα «ψιλά γράμματα»; Πού πολλές φορές κρύβουν «μαργαριτάρια» μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ για «λίγους και εκλεκτούς».
Αυτά είναι φτηνός λαϊκισμός…
ΥΓ: Αληθεύει ότι υπήρξε κυβερνητικό στέλεχος, από το «πάνω ράφι», που είπε σε κλειστή σύσκεψη ότι, αν δεν περάσει η εν λόγω εγκύκλιος «θα χαθούν οι εκλογές»; Γιατί τότε, δεν μιλάμε για απλό ρουσφέτι, αλλά για κανονική δωροδοκία.