Πούτιν: Για τι θα πανηγυρίσει στις 9 Μαΐου

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 12:23
UPD:12:33
EPA/YURI KOCHETKOV
A- A A+

Με τη δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία να είναι σε εξέλιξη και τον οικονομικό πόλεμο της Ρωσίας με τη Δύση να έχει κλιμακωθεί μετά την απόφαση της Gazprom να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι η σύγκρουση οδεύει προς μια παρατεταμένη φάση με πολλές συνιστώσες.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές, μία από τις βασικές επιδιώξεις της Μόσχας παραμένει να παρουσιάσει κάποια σημαντική νίκη στις 9 Μαΐου, οπότε και γιορτάζεται πανηγυρικά η ημέρα της επετείου της νίκης της Ρωσίας επί των Ναζί.

Αρκετοί έχουν αμφισβητήσει την ικανότητα της Ρωσίας να εξασφαλίσει μια τέτοια νίκη στο πεδίο, θεωρώντας ότι το να πιεστούν οι ρωσικές δυνάμεις για να προχωρήσουν σε μια κατάκτηση- ορόσημο θα διακινδύνευε ολόκληρη την επιχειρησιακή δράση στην Ουκρανία.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να «πειράξει» τα νέα από το πεδίο, μεγαλοποιώντας κάποια νίκη του ρωσικού στρατού, όπως η πτώση της Μαριούπολης, η οποία ωστόσο δεν είναι απόλυτη, δεδομένου ότι παραμένει μέσα στο εργοστάσιο Azovstal σημαντικός αριθμός Ουκρανών υπερασπιστών της πόλης.  

Οι αναλυτές του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου δίνουν μια άλλη εκτίμηση για το τι θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για πανηγυρισμό την ημέρα της 9ης Μαΐου.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ίδρυση «λαϊκών δημοκρατιών» στις κατεχόμενες περιοχές της νότιας Ουκρανίας, αναδύεται η πιθανότητα ο Πούτιν να σκοπεύει να αποκαλύψει μια σειρά από νέες «ανεξάρτητες» «λαϊκές δημοκρατίες» ως μέρος του εορτασμού της Ημέρας της Νίκης, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει αντίστοιχος φόβος για την Μολδαβία, καθώς υπάρχουν αναφορές από τον αρχηγό της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και άλλων Ρώσων αξιωματούχων που υποδεικνύουν πως ο Ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη Υπερδνειστεριακή Μολδαβική Δημοκρατία (PMR) στην Υπερδνειστερία, όπως αναγνώρισε τις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ παραμονές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι στη Μολδαβία επικρατεί ανησυχία ότι θα βρεθεί στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, μετά τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της χώρας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή