Γαλλία: Τα τελικά αποτελέσματα- Διαφορά 17 μονάδες μεταξύ Μακρόν και Λε Πεν

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2022 07:22
UPD:08:19
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN
A- A A+

Μερικές φορές οι δημοσκοπήσεις δεν κάνουν λάθος. Την Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη  Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν νίκησε την ακροδεξιά Μαρίν Λεπ Πεν, σε μια εκλογική διαδικασία που θύμιζε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017.

Ο Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας το 58,5% των ψήφων, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας το ακόμη προκαταρκτικό τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων. Η Λε Πεν έλαβε το 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

Το ποσοστό του Μακρόν είναι λίγο περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, όμως η Λε Πεν περιόρισε την ψαλίδα που είχε καταγραφεί το 2017. Τότε τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 66,1% για τον Μακρόν και 33,9% για την Λε Πεν. 

Η συμμετοχή ανήλθε στο ιστορικό χαμηλό 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, τη 10η Απριλίου, τα δύο παραδοσιακά γαλλικά κόμματα εξουσίας –οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλιανοι– καταποντίστηκαν, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά.

Ο Μακρόν είναι ο πρώτος από το 2002 εν ενεργεία πρόεδρος που επανεκλέγεται στη Γαλλία. Τότε όταν ο Ζακ Σιράκ κατατρόπωσε τον πατέρα της Λε Πεν, Ζαν-Μαρί Λε Πεν.

Στο τέλος, οι περισσότεροι Γάλλοι ψηφοφόροι επέλεξαν τον Μακρόν που υποσχέθηκε μια ανοιχτή Γαλλία, μια ισχυρή ΕΕ και πιο υπεύθυνες δημόσιες δαπάνες έναντι του οράματος της Λε Πεν και της σκληρής γραμμής στη μετανάστευση, την επιθυμία να αποδυναμώσει την ΕΕ και να αποκτήσει ένα κράτος πρόνοιας πρώτης που βάζει πρώτα από όλα τη Γαλλία, σχολιάζει το gzeromedia, τονίζοντας πως παρόλα αυτά δεν γίνεται να αγνοηθεί το ποσοστό της Λε Πεν.

Πάνω από το 40% του εκλογικού σώματος ήταν σύμφωνο με τις πολιτικές της Λε Πεν, οι οποίες είναι σε αντίθεση τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με το γαλλικό σύνταγμα, συνεχίζει, προσθέτοντας πως οι πολιτικές της ιδέες δεν εξαφανίζονται, ανεξάρτητα από το αν αποφασίσει να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία το 2027.

«Η νίκη του Μακρόν αποφεύγει έναν πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη, ενώ ο πόλεμος διεξάγεται στην ανατολική πλευρά της», αναφέρει χαρακτηριστικά το gzeromedia. Ένας παγκόσμιος ηγέτης που θα επωφελείτο από την αστάθεια ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο η Λε Πεν έχει αγκαλιάσει στο παρελθόν. Σε αυτή την εκλογική διαδικασία προσπάθησε, ωστόσο, να αποστασιοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο σε μια προσπάθεια να προσελκύσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Πλέον, ο Πούτιν γνωρίζει ότι η Ευρώπη θα τηρήσει ενιαία στάση ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία , με μόνη εξαίρεση τον Βίκτορ Όρμπαν, που πρόσφατα επανεξελέγη στη Βουδαπέστη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή