ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ: Πρόσκληση σε Σκόπια μόνο με αμοιβαία αποδεκτή λύση

Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2008 17:18
UPD:18:08
A- A A+

Την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου για την ΠΓΔΜ επαναλαμβάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο τελικό ανακοινωθέν μετά τη διήμερη Σύνοδό τους στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται «η συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, να απευθυνθεί πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ, μόλις εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

ΥΠΕΞ: Επαναλήφθηκε η ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου για τα Σκόπια

Ντόρα Μπακογιάννη: Επαναλήφθηκε η ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου για τα Σκόπια

Στο περιθώριο της Συνόδου, η Ντ. Μπακογιάννη είχε διμερείς συναντήσεις για το θέμα, μεταξύ των οποίων, με το Γάλλο ομόλογό της, Μπερνάρ Κουσνέρ και τον Γερμανό, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας συνεχίζονται και ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα υπάρξει συνάντηση του Έλληνα διαπραγματευτή, Δημήτρη Βασιλάκη, με το νέο διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ, Ζόραν Γιόλεφσκι.

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπήρξαν αναφορές στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ από τους ομολόγους της τής Τουρκίας, της Ουγγαρίας και των ΗΠΑ, οι οποίοι εξέφρασαν την ελπίδα εξεύρεσης αμοιβαίως αποδεκτής λύσης. Ειδικότερα, όπως είπε, η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, αναφέρθηκε στο θέμα επαναλαμβάνοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου του Βουκουρεστίου

Εξάλλου, το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τη στρατηγική σημασία των σχέσεών του με τη Ρωσία, κυρίως σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας. Η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι η Συμμαχία οδηγείται προς μια σταδιακή, αλλά ουσιαστική επανεκκίνηση του πολιτικού διαλόγου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Χαρακτήρισε δε, την απόφαση «θετική και ρεαλιστική» και υπογράμμισε πως βασίζεται στην αντίληψη ότι η συνεργασία και ο ειλικρινής διάλογος είναι αναγκαίος και αμοιβαία επωφελής.

Σε ό,τι αφορά την πορεία προσέγγισης της Ουκρανίας και της Γεωργίας με την Ατλαντική Συμμαχία, η Ελληνίδα υπουργός ανέφερε ότι γίνονται προσεκτικά βήματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να ενθαρρυνθούν, ώστε να συνεχίσουν τις απαραίτητες πολιτικές προσαρμογής και ανταπόκρισης στα κριτήρια, που θέτει το ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχουν ακόμη όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για άμεση εκκίνηση του σχεδίου δράσης για την ένταξη».

Τέλος, η Σύνοδος αναγνώρισε την αναγκαιότητα ενός διαλόγου για μια νέα «αρχιτεκτονική ασφάλειας» στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, με την υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει ότι «το θέμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας εν όψει της επικείμενης ανάληψης της προεδρίας του Οργανισμού», εκφράζοντας παράλληλα τη βούληση της Ελλάδος να φιλοξενήσει μία Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή