Σόιγκου: Έχουμε καταλάβει τη Μαριούπολη- Πούτιν: Δεν χρειάζεται εισβολή στο Azovstal

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 10:34
UPD:11:17
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταλάβει η Μαριούπολη, με τον Ρώσο πρόεδρο να ζητάει ματαίωση της εισβολής στο εργοστάσιο Azovstal καθώς, όπως είπε, το σχέδιο για έφοδο δεν είναι πρακτικό. «Δίνω εντολή να ακυρωθεί», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αποκλειστεί ώστε να μην περάσει ούτε «μύγα».

Αφού συνεχάρη τον Σόιγκου για την «απελευθέρωση» της Μαριούπολης, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε οδηγίες ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει έφοδος στο εργοστάσιο Azovstal, λέγοντας: «Αυτό συμβαίνει όταν πρέπει να σκεφτόμαστε, δηλαδή πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε, και σε αυτήν την περίπτωση ακόμη περισσότερο, για τη διατήρηση της ζωής και της υγείας των στρατιωτών και των αξιωματικών μας». «Δεν υπάρχει λόγος να σκαρφαλώνουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να σέρνουμε υπόγεια μέσα από αυτές τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη ρωσική δέσμευση για προστασία όσων βρίσκονται στο εργοστάσιο εφόσον παραδοθούν.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλης έκτασης εργοστάσιο Azovstal αποτελεί το τελευταίο φρούριο των υπερασπιστών της Μαριούπολης, όπου έχουν βρει επίσης καταφύγιο περίπου 1.000 άμαχοι. Μετά από τρία ρωσικά τελεσίγραφα, οι μαχητές της Ουκρανίας αρνήθηκαν να παραδοθούν. 

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι 1.478 Ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί, αλλά περισσότεροι από 2.000 μαχητές εξακολουθούν να υπερασπίζονται το εργοστάσιο Azovstal. «Το εργοστάσιο του Azovstal είναι ασφαλώς αποκλεισμένο», σχολίασε. 

VIA REUTERS/MAXAR TECHNOLOGIES

Δορυφορική φωτογραφία του Azovstal. 

Η κατάσταση είναι ήρεμη, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή αμάχων, φέρεται να είπε ο Σόιγκου, σύμφωνα με το Interfax.  Ο Σόιγκου είπε επίσης ότι η Ρωσία απομάκρυνε περισσότερους από 142.000 αμάχους από τη Μαριούπολη.

Χθες πάντως απομακρύνθηκαν ελάχιστοι από την πόλη, με την Ουκρανία να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Μαριούπολης και της απομάκρυνσης των αμάχων μέσω της διπλωματίας προτείνοντας τη διεξαγωγή ενός «ειδικού γύρου» διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στην πολιορκημένη πόλη. Σήμερα κατάφεραν να φύγουν από την πόλη τέσσερα λεωφορεία που μετέφεραν εκτοπισμένους, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η Βερεστσούκ, ωστόσο, έκανε έκκληση για τους αμάχους και τους τραυματίες στρατιώτες του εργοστασίου. «Απαιτούμε από τους Ρώσους έναν επείγοντα ανθρωπιστικό διάδρομο από το εργοστάσιο της Μαριούπολης Azovstal. Υπάρχουν τώρα περίπου 1.000 πολίτες και 500 τραυματίες στρατιώτες. Πρέπει να απομακρυνθούν όλοι από το Azovstal σήμερα», έγραψε στο Telegram. 

Κανένας από τους ρωσικούς ισχυρισμούς δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή. Επιπλέον η ουκρανικη πλευρά δεν έχει σχολιάσει ακόμα ούτε για να επιβεβαιώσει ούτε για να διαψεύσει.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή