Azovstal: Το τελευταίο οχυρό στη Μαριούπολη

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 12:35
UPD:12:38
via REUTERS/MAXAR TECHNOLOGIES

Δορυφορική εικόνα του Azovstal Iron and Steel Works στη Μαριούπολη. Η φωτογραφία ελήφθη στις 9 Απριλίου 2022 από την Maxar Technologies. 

A- A A+

Το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα Azovstal, ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ευρώπης, έχει αναδειχθεί στο τελευταίο οχυρό για τους Ουκρανούς που υπερασπίζονται με σθένος τη Μαριούπολη. Υστερούν σε αριθμό και όπλα και είναι πλήρως περικυκλωμένοι. Αλλά η πόλη δεν πέφτει.

Στα ανατολικά του νότιου λιμανιού που έχει καταστραφεί από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς πολλών εβδομάδων, το εργοστάσιο κυριαρχεί σε μια βιομηχανική περιοχή που βλέπει στην Αζοφική Θάλασσα και καλύπτει περισσότερα από 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα με μεγάλα κτίρια, υψικάμινους και σιδηροδρομικές γραμμές.

«Το εργοστάσιο Azovstal είναι ένας τεράστιος χώρος με τόσα πολλά κτίρια που οι Ρώσοι… απλά δεν μπορούν να εντοπίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις» εξήγησε προ ημερών στον Guardian o Όλε Ζντάνοφ, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα το Κίεβο. «Γι’ αυτό [οι Ρώσοι] άρχισαν να μιλούν για απόπειρα επίθεσης με χημικά. αυτός ίσως να είναι ο μόνος τρόπος να τους αναγκάσεις να βγουν έξω», είπε ο Ζντάνοφ.

Σε καιρό ειρήνης, το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα Azovstal παρήγαγε 4 εκατομμύρια τόνους χάλυβα ετησίως, 3,5 εκατομμύρια τόνους θερμού μετάλλου και 1,2 εκατομμύρια τόνους χάλυβα ψυχρής έλασης.

Όπως το χαλυβουργείο Illich και το σιδηρουργείο της πόλης, το Azovstal ελέγχεται από τη Metinvest, όμιλο συμφερόντων του Ρίνατ Ακμέτοφ, δισεκατομμυριούχου και πλουσιότερου ανθρώπου της Ουκρανίας.

Ακόμη και οι Ρώσοι αυτονομιστές χαρακτηρίζουν το Azovstal «φρούριο μέσα σε μία πόλη». Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στο εργοστάσιο Azovstal, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις, έχουν καταφύγει και πολλοί άμαχοι. Μιλώντας την Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Μιχάιλο Βερσίνιν, αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης, ανέφερε πως κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. «Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε.

REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO

Ρώσοι στρατιώτες στη Μαριούπολη. 

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους. Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις.

Μεγάλοι τομείς της Μαριούπολης ελέγχονται πλέον από τον ρωσικό στρατό.

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή