Κογκρέσο: Κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης με βιολογικά ή πυρηνικά όπλα

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2008 11:22
A- A A+

Για τρομοκρατική επίθεση με βιολογικά ή πυρηνικά όπλα εντός των επόμενων πέντε ετών προειδοποιεί σχετική έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου μετά από έρευνα έξι μηνών.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τη διακομματική επιτροπή για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής των ΗΠΑ, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «εάν η παγκόσμια κοινότητα αναλάβει αποφασιστική και άμεση δράση, αυξάνονται οι πιθανότητες να μη χρησιμοποιηθεί όπλο μαζικής καταστροφής στη διάρκεια επιθετικής επίθεσης σε κάποιο μέρος του κόσμου έως το τέλος του 2013».

«Οι τρομοκράτες είναι πιθανότερο να έχουν πρόσβαση σε βιολογικά παρά σε πυρηνικά όπλα», διευκρινίζεται στην έκθεση.

Εκτός από τον κίνδυνο των ανιθαγενών στρατιωτικών ομάδων, η επιτροπή εφιστά την προσοχή στον κίνδυνο που συνιστά η διάδοση των πυρηνικών όπλων σε χώρες όπως το Ιράν και προτρέπει την κυβέρνηση του Ομπάμα να μην επιτρέψει στην Τεχεράνη να αυξήσει τη δυναμικότητά της σε πυρηνικά όπλα.

Στους πιθανότερους υπόπτους για μια ανάλογη επίθεση συγκαταλέγει το Πακιστάν. Ως ενδεχόμενο στόχο της επίθεσης η έκθεση υποδεικνύει τις ΗΠΑ και άλλα μέρη του κόσμου.

Ο Τζιμ Τάλεντ, πρώην γερουσιαστής των δημοκρατικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το Πακιστάν είναι το επίκεντρο πολλών εξ αυτών των κινδύνων», υπενθυμίζοντας ότι η έκθεση είχε συνταχθεί πριν από τις επιθέσεις στη Βομβάη. Η επιτροπή σύνεστησε στην κυβέρνηση του Ομπάμα να δώσει προτεραιότητα στο Πακιστάν όσον αφορά στην τρομοκρατία και τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής.

Πηγή: Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή