Αλ. Αλαβάνος: Χρειάζονται τομές που η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει

«Όλα τα σημαντικά εκτοπίζονται από την αντιπαράθεση για το Βατοπέδι»
Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2008 12:19
UPD:16:32
AΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

A- A A+

«Ζούμε ιστορικές στιγμές κ. πρωθυπουργέ. Είστε πρωθυπουργός σε ιστορικές στιγμές και πρέπει να γίνουν τομές που η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή κατά την προ ημερησίας διάταξης σύζητηση στη Βουλή για την οικονομία.

Πρέπει να συζητήσουμε για την ανεργία για τα σπίτια που πλήττονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση, γιατί η Ελλάδα πρέπει να ζει στην εποχή που βρίσκεται και όχι σε παλαιότερους αιώνες, σημείωσε ο κ. Αλαβάνος.

Όπως επεσήμανε, όλα τα μεγάλα ζήτηματα καλύπτονται από τις αντιπαραθέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων στην υπόθεση Βατοπεδίου και αναρωτήθηκε αν δεν υπάρχει άλλο πεδίο αντιπαράθεσης: «Βλέπουμε σήμερα, με ένα νοσηρό και παθολογικό τρόπο όλα τα μεγάλα ζητήματα στην πολιτική ζωή να εκτοπίζονται από τις αντιπαραθέσεις των δύο κομμάτων στο θέμα του Βατοπεδίου».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, επιχειρηματικά, οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα συμβάλλουν στην επιβίωση του δικομματισμού και κανείς δεν αναλαμβάνει το μερίδιο της πολιτικής του ευθύνης. «Αναρωτιέμαι είπε, αν ποτέ, πότε, ποιος ή ποιος πρώτα θα δεχθεί το δικό του μερίδιο ευθύνης, το μερίδιο ευθύνης της πολιτικής του παράταξης και θα συμβάλει στο να προωθηθούν οι θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και να δούμε τα μεγάλα ζητήματα της χώρας μας».

«Είναι απλώς μία μπόρα που θα περάσει;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην κρίσης. «Όχι, πρόκειται για τις πρώτες σταγόνες της βροχής από τα μαύρα σύννεφα της μεγάλης κρίσης που έρχεται», παρατήρησε χαρακτηριστικά κάνοντας αναφορά στην κρίση του ’29. «Δεν μπορούμε -πρόσθεσε- να υποτιμούμε το βάρος της κρίσης και δεν στηρίζουμε τη πολιτική μας στο φόβο. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε το μέγεθός της και να πάρουμε τις κατάλληλες στροφές και τα κατάλληλα μέτρα». «Γιατί κατέρρευσε, αυτή η οικονομία; Επειδή στηρίχθηκε σε ένα παγκόσμια καθεστώς τεράστιων ανισοτήτων, συμπίεση των μισθών, εγκατάλειψη σταθερών θέσεων»,τόνισε.

Ο Αλέκος Αλαβάνος χαρακτήρισε τελείως αποτυχημένες τις πολιτικές της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης και απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας ρώτησε γιατί η Ε.Ε. και η ΕΚΤ δεν καλύπτουν τις χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα, όπως κάλυψαν τις ιδιωτικές τράπεζες που ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μία υπερδανεισμένη χώρα και υπάρχουν ευθύνες τόσο από την προηγούμενη όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση. Στο σημείο αυτό πρότεινε μεταξύ άλλων την απαλλαγή της χώρας από εξοπλισμούς που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας, και την κατάργηση του καθεστώτος φορολογικής ασυλίας εφοπλιστών και Εκκλησίας.

«Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν μπορεί να κάθεται στο θρόνο του τραπεζικού συστήματος ο ιδιώτης τραπεζίτης. Έχει σημασία να έχουμε ένα μεγάλο ισχυρό εθνικό πυρήνα στο χώρο των τραπεζών με επίκεντρο την Εθνική Τράπεζα, την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Γιατί να μη στηριχθούμε σε μια εθνικοποιημένη Εθνική Τράπεζα, που θα δώσει εγγυήσεις; Αν θέλουμε ρευστότητα στην οικονομία και σταθερότητα, πρέπει να στηρίξουμε τα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, χαρακτήρισε μηδενικό το αποτέλεσμα από την παρέμβαση για τις τράπεζες και ζήτησε να ληφθεί ιδιαίτερη πρόνοια για τους πιο ευαίσθητους αποδέκτες της κρίσης, τους νέους, τις γυναίκες και τους μετανάστες.

Για κάθε 1 ευρώ που δίνετε ως ενίσχυση σε ανέργους και άτομα με χαμηλά εισοδήματα αντιστοιχούν 56 ευρώ προς τις τράπεζες, παρατήρησε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής από το οποίο περνούν όλες οι ρυθμίσεις, διαθέτει τελικά πολύ λιγότερους πόρους από αυτούς που είχε υποσχεθεί.

Δευτερολογία

«Η οικονομία της Ελλάδας δεν μπορεί να στηρίζεται σε τραπεζίτες που έχουν αυτή τη τεράστια, χωρίς έλεος, κερδοφορία και με τις ίδιες μεθόδους», τόνισε κατά τη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ , σημειώνοντας πως «δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με το ίδιο σύστημα».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή - Δευτερολογία Αλ. Αλαβάνου

Ακούστε τη δευτερολογία του κ. Αλαβάνου

«Λέτε κ.πρωθυπουργέ, για να καλλωπίσετε τις εξαγγελίες σας, ότι με τα 28 δισ. ευρώ στηρίζουμε την ρευστότητα της οικονομίας. Γιατί δεν τα δίνετε αυτά τα λεφτά στο 20% με 25% των πολιτών,που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας; Γιατί δεν τα δίνετε να στηριχθούν οι αγρότες;», ρώτησε ο κ.Αλαβάνος που επιτέθηκε και στον υπουργό Οικονομίας:

«Μου κάνει εντύπωση που παραπονιέται ο κ.Αλογοσκούφης ότι γίνεται κριτική στον καπιταλισμό.Μα αν δεν γίνει κριτική στον καπιταλισμό,που με συνέπεια υπηρετήσατε,πότε θα γίνει; Ποιος φταίει για τη κρίση; Ο σοσιαλισμός; Ο Γκρίνσπαν είπε ότι είναι λάθος ζωής. Δεν το ζητώ ως διδάσκων,αλλά ως διδαχθείς. Όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου,πολλοί από εμάς καταλάβαμε ότι ο σοσιαλισμός, μόνο με δημοκρατία μπορεί θα προχωρήσει.Σήμερα πέφτουν τα τείχη της Γουόλ Στρητ και δεν αλλάζετε τίποτα; Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με το ίδιο σύστημα», παρατήρησε.

Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «δεν μπορεί σήμερα να λέει ότι θα καταργήσει τους εργασιακούς νόμους της ΝΔ, όταν δεν απαντά τι θα κάνει με τους νόμους που ψήφισε το ίδιο για ευλύγιστες εργασιακές μορφές εργασίας, ενοικίαση εργαζομένων και προσωρινές μορφές απασχόλησης».

«Μετά από 11 εκλογικές αναμετρήσεις με τους ίδιους πρωταγωνιστές, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είναι καιρός η χώρα να πάρει άλλο δρόμο», κατέληξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή