Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Ήρθε η ώρα της αλήθειας για τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου; Μία σειρά παραγόντων -ΕΚΤ, προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και η νέα μορφή που θα λάβει η Ε.Ε.- θα αφήσουν το στίγμα τους και προφανώς θα δώσουν κατεύθυνση για το πώς θα κινηθούν οι αγορές το επόμενο διάστημα.
Τα ομόλογα Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, τα οποία συνήθως «παραλύουν» σε κάθε σημάδι ότι η ΕΚΤ αποσύρει τα μέτρα στήριξης, άντεξαν στην «καταιγίδα» του Μαρτίου, παρότι τα γερμανικά ομόλογα, τα πιο σταθερά της Ευρωζώνης, γνώρισαν τις χειρότερες ρευστοποιήσεις από το 2009. Και αυτό, εν μέρει, επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του δημιούργησαν προσδοκίες για μεγαλύτερη ενοποίηση της Ε.Ε. και για νέο γύρο κοινών εκδόσεων χρέους, που θα βοηθούσε στη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης από τη Ρωσία και στην αύξηση των αμυντικών δαπανών, χωρίς να επιδεινώσει τη δημοσιονομική τους κατάσταση. Προσδοκίες που έπεσαν στο κενό.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και δη αυτές με χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, έμειναν τα μέγιστα εκτεθειμένες στους υφιστάμενους κινδύνους, όπως η έκβαση των γαλλικών εκλογών και η πιθανότητα άρσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ νωρίτερα του αναμενομένου. Η ΕΚΤ, που συνεδριάζει σήμερα, αναμένεται να ορίσει καταληκτική ημερομηνία στον τερματισμό του ΑΡΡ υπό την πίεση των «γερακιών», αλλά και υπό την ανεξέλεγκτη άνοδο του πληθωρισμού, που έχει ήδη καταστήσει πιο επιθετική τη νομισματική πολιτική άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έκανε ένα ξαφνικό άλμα 45 μονάδων βάσης μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2018. Το ίδιο και η απόδοση των ισπανικών και πορτογαλικών που έχουν αυξηθεί 32 και 48 μονάδες βάσης αντίστοιχα και των ελληνικών κατά περίπου 23 μονάδες βάσης, που προοιωνίζεται περαιτέρω άνοιγμα των spreads. Επιστροφή στην κρίση των αρχών του 2020; Κάποιοι κάνουν λόγο για μεγάλη αύξηση των αποδόσεων και των spread στην ευρωπεριφέρεια το επόμενο διάστημα, καθώς τα σημερινά επίπεδα αντικατοπτρίζουν έναν βαθμό εφησυχασμού στην πολιτική της ΕΚΤ. Φημολογείται ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης επεξεργάζεται σχέδιο στήριξης που πιθανόν να περιλαμβάνει και αγορές ομολόγων. Η αγορά, ωστόσο, περιμένει κάτι πιο σαφές για να πορευτεί και οι ανησυχίες για ύφεση κάνουν το τοπίο ακόμη πιο σκοτεινό.