Αποτυχία της πρωτοβουλίας για το κλίμα

Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2008 13:26
UPD:14:48

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, απέτυχε το Σάββατο να πείσει, στο Γγκτανσκ, την Πολωνία και οκτώ ακόμα Ανατολικές χώρες - μέλη της Ε.Ε. να μην ασκήσουν βέτο στο πακέτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το κλίμα.

A- A A+

Σε αποτυχία κατέληξε η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κλιματική αλλαγή. Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, απέτυχε το Σάββατο να πείσει, στο Γγκτανσκ, την Πολωνία και οκτώ ακόμα Ανατολικές χώρες - μέλη της Ε.Ε. να μην ασκήσουν βέτο στο πακέτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το κλίμα. Δήλωσε, πάντως, αισιόδοξος για άρση του αδιεξόδου στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Ευρώπη

Θεωρεί ότι διαδραματίζει ηγετικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο και στοχεύει στον περιορισμό των κλιματικών αλλαγών σε 2ο C πάνω από τα επίπεδα προ βιομηχανικής εποχής. Έχει δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020 και κατά 30% εάν επιτευχθεί συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Μπους κωλυσιεργεί ως προς τους στόχους για το κλίμα. Αναμένεται να ξεκαθαριστεί το τοπίο της πολιτικής του Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος υποσχέθηκε «αποφασιστική δέσμευση» στην Κοπεγχάγη. Θα χρειαστεί να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες από τις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως από την Κίνα.

Κίνα

Είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη απέναντι στις κλιματικές αλλαγές απ’ ό,τι συχνά της καταλογίζεται. Το πιθανότερο είναι ότι θα αρνηθεί να αναλάβει δεσμεύσεις για συγκεκριμένους στόχους, ωστόσο, αναμένεται να δεσμευτεί για τη μελλοντική ανάληψη δράσης προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ. Έχει ζητήσει οι πλούσιες χώρες να καταβάλλουν το 0,7% του ΑΕΠ στις φτωχότερες για να τις βοηθήσουν να προσαρμοστούν στον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ινδία

Έχει τηρήσει σκληρή τάση έως τώρα και έχει διατυπώσει σαφώς την αντίθεσή της στους νομικά δεσμευτικούς στόχους. Η συμπεριφορά της δηλώνει προθυμία να διατηρήσει τις κατά κεφαλήν εκπομπές κάτω από τις αντίστοιχες των βιομηχανοποιημένων χωρών

Ρωσία

Η στάση αυτής της χώρας είναι η λιγότερο γνωστή. Χάρη στους σημαντικούς πόρους φυσικού αερίου η Ρωσία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στις συνομιλίες για τις κλιματικές αλλαγές και το Κρεμλίνο εκφράζει τη δυσανασχέτησή του για κατηγοριοποίηση της χώρας μεταξύ της Αργεντινής, του Μεξικού και της Ν. Αφρικής στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή