Η Dassault συζητά με τη Σερβία την πώληση 12 Rafale

Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 09:57
UPD:09:57
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL
A- A A+

Η Γαλλική Dassault συζητά με τη σερβική κυβέρνηση την πώληση στο Βελιγράδι12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, γράφει η γαλλική ιστοσελίδα La Tribune.

Η Dassault Aviation είχε υποβάλει την προσφορά της στις σερβικές αρχές τον περασμένο και η επανεκλογή του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα διευκολύνει τη σύναψη της σύμβασης, τονίζει η γαλλική ιστοσελίδα.

Με την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών,το Βελιγράδι θα μπορέσει να εκσυγχρονίσει τον στόλο του που αποτελείται από MiG-21 και MiG-29 καθώς και 30 παλιά γιουγκοσλαβικά μαχητικά αεροσκάφη Soko J-22 Orao και Soko G-4 Super Galeb.

Αν και θα χρειαστεί χρόνος για την ολοκλήρωση της σύμβασης, η Σερβία μπορεί τελικά να γίνει η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αγοράσει τα γαλλικά Rafale. H Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση για την αγορά 12 καινούριων και 12 μεταχειρισμένων Rafale και η Κροατία 12 μεταχειρισμένων.  

Η εξαγωγή των Rafale στην Ευρώπη είναι κομβικής σημασίας για το Παρίσι, που επιδιώκει να ενισχύσει τις εταιρικές σχέσεις με ευρωπαικές αμυντικές επιχειρήσεις.

Η Σερβία υπήρξε μέχρι στιγμής ένας σχετικά μικρός «πελάτης» της γαλλικής βιομηχανίας όπλων. Την περίοδο 2011-2020, οι εξαγωγές γαλλικών όπλων στη Σερβία ανήλθαν σε 205,2 εκατ. Ευρώ. Το 2019 η γαλλική αμυντική βιομηχανία MBDA πούλησε στη Σερβία, αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα μικρού βεληνεκούς Mistral 3 , αξίας 115,8 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή