Κορωνοϊός: Ανησυχία για την αύξηση εμβολιασμένων στις ΜΕΘ - Πώς εξηγείται - «Λάθος» στοιχεία από Θ. Πλεύρη

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 21:02
UPD:05/04/2022 09:43
Eurokinissi/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
A- A A+

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αύξηση των εμβολιασμένων ασθενών κατά του κορωνοϊού στις ΜΕΘ. Αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, δεν οφείλεται μόνο στην φθίνουσα πορεία της ανοσίας του πληθυσμού

Σύμφωνα με την σημερινή  επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 365 εκ των οποίων  213 (58.36%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 152 (41.64%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Και χθες, που ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 356, οι 210  (58.99%) ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 146 (41.01%) πλήρως εμβολιασμένοι.  

Όσοι βρέθηκαν στις ΜΕΘ πέρυσι τον Οκτώβριο, αν και είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους,  καταλάμβαναν ποσοστό  μόνο 10% . Τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν στο 20%.

Στις αρχές Μαρτίου άγγιξαν το 30% και ξεπέρασαν το 40% στα τέλη Μαρτίου του 2022.

Τα παραπάνω στοιχεία διαψεύδουν τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο οποίος στην Βουλή σήμερα τα αμφισβήτησε χαρακτηρίζοντας αλχημεία την «άποψη» - όπως την χαρακτήρισε- που έχει ακουστεί ότι το 40% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι, υποστηρίζοντας το αντίθετο. Τα 2/3 των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι είπε

Τι έχουν πει  οι ειδικοί

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το φαινόμενο σχετίζεται κυρίως με τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον και την υπομετάλλαξή της, Όμικρον 2.

Σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση του ΕΚΠΑ για την πανδημία, ο Καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας παραδέχθηκε τη μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στον πληθυσμό, αν και αυτή δεν είναι η μόνη εξήγηση, όπως είπε:

“Φαίνεται όντως μία μείωση και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πιθανώς και της δράσης των Τ – κυττάρων με την πάροδο του χρόνου και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Γι’ αυτό βλέπετε και μια τάση διεθνώς κάποια κράτη να προχωρούν στον εμβολιασμό με τέταρτη δόση ηλικιωμένων άνω των 75, όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο”, ανέφερε συγκεκριμένα ο Καθηγητής.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης  εχει πει ότι αν υποθετικά είχε εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού στην Ελλάδα, τότε όλα τα άτομα στις ΜΕΘ θα ήταν εμβολιασμένα.

“Ανεβαίνει το ποσοστό των διασωληνωμένων που είναι εμβολιασμένοι, γιατί έχει ανέβει και το ποσοστό των εμβολιασμένων σε επίπεδο πληθυσμού. Επίσης, πρέπει να ερμηνεύουμε και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, που είναι μειωμένη στην μετάλλαξη Όμικρον”, ανέφερε ο ίδιος.

.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή