«Ουκρανία: Μέρες εισβολής, μέρες αντίστασης»

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 13:13
UPD:15:45
A- A A+

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Ουκρανία: Μέρες εισβολής, μέρες αντίστασης». Η έκθεση πραγματοποιείται από το think tank «The Catalyst», με την συνεισφορά του «Odesa Photo days festival», στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (αίθουσα «Μηχανουργείο») και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη, 6 Απριλίου.

 Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Σεργκέι Σουτένκο, ο οποίος ξεναγήθηκε στην έκθεση από την πρόεδρο του «The Catalyst» Αθηνά Δρέττα και τον αντιπρόεδρο του «The Catalyst»  Πάνο Μανωλάκο. Ο ίδιος ο πρέσβης αναγνωρίζοντας σημεία των πόλεων από τις φωτογραφίες, αναφέρθηκε στις προσωπικές του αναμνήσεις από αυτά. Συζήτησαν εκτενώς την κατάσταση στην Ουκρανία, την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες αλλά και τα εγκλήματα πολέμου που αποκαλύπτονται με την υποχώρηση των Ρωσικών δυνάμεων.  Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να υπάρξει αύξηση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και στις προσπάθειες που θα χρειαστεί να γίνουν για την παροχή αποτελεσματικής βοήθεια προς τους πρόσφυγες. Ο κ. Σουτένκο υπογράμμισε την ανάγκη να επιλυθούν ορισμένα γραφειοκρατικά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες της Ελληνικής πλευράς με την οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Maksim Finogeev, Mikhail Palinchak, Oleg Petrasiuk, Pavel Dorogoy , Roman Zakrevski, Sehii Nuzhnenko, Sergiy Illyashenko, Serhiy Hudak, Stas Yurchenko, Viacheslav Ratynski, Volodymyr Petrov. Την επιμέλεια είχε η Kateryna Radchenko. Στην δημιουργία της έκθεσης συνεισέφερε η Villy Calliga.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης
Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη: 11.00-13.30 και 16.30-20.00

Δηλώσεις στη «Ν»

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Σεργκέι Σουτένκο,  δήλωσε πως «είναι ευγνώμων στον Ελληνικό λαό για την συμπαράσταση. Αυτή η βοήθεια πρέπει να συνεχιστεί και να εργαστούμε με την Ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση κάποιων γραφειοκρατικών προβλημάτων που υφίστανται.  Θα πρέπει επίσης να συνεχιστούν και να μεγαλώσουν οι κυρώσεις προς την Ρωσία, πόσο μάλλον τώρα που αποκαλύπτεται πλήρως η φρίκη που αφήνουν πίσω τους».

Η πρόεδρος του «The Catalyst» Αθηνά Δρέττα υπογράμμισε πως «η έκθεση είναι στην πραγματικότητα ένα μόνο μέρος των όσων οι Ουκρανοί βιώνουν, δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Είναι όμως εικόνες που θα πρέπει να δουν οι συμπολίτες μας, να συνειδητοποιήσει ο καθένας από μας τι συμβαίνει και να πάρει μια ξεκάθαρη θέση, μια θέση υπεράσπισης του θύματος, της Ουκρανίας».

Ο αντιπρόεδρος του «The Catalyst» Πάνος Μανωλάκος σημείωσε πως «δεν υπάρχει ίση απόσταση απέναντι στο θύμα και τον θύτη, είναι ξεκάθαρο πως η Ρωσία ξεκίνησε έναν επιθετικό πόλεμο και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό. Ίσως αυτό να είναι και ότι χρειάζεται να συγκρατήσει κάποιος από αυτή την έκθεση, το άδικο του επιτιθέμενου, την γενναιότητα και τον πόνο του αμυνόμενου, αλλά και το ηθικό μας καθήκον να τους ενισχύσουμε σε όλα τα επίπεδα».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς