Γαλοπούλες

Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 12:00
Shutterstock
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

ΘΥΜΉΘΗΚΑ τον Taleb και τους «Μαύρους Κύκνους» του, που αισθανόταν περίπου εξωγήινος απέναντι στους ειδικούς που κατέστρωναν σχέδια, με την εικασία πως σε 20 χρόνια, εκεί γύρω στο 2025, το βαρέλι του αργού θα κοστίζει 25 δολάρια.


ΤΣΆΜΠΑ πράγμα, ώσπου να σκάσει της γαλοπούλας το δράμα. Γαλοπούλες ήμασταν στην Ευρώπη χρόνους πολλούς και κάναμε ωραίους σχεδιασμούς με πολλαπλές εξαρτήσεις και γερμανικές θεωρήσεις. Οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, που μας έρχεται από τη Ρωσία, και οδηγούν στα ύψη και τις αντίστοιχες του ρεύματος, ίσως να μην είναι η μόνη επίπτωση.


ΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΊΕΣ των Ευρωπαίων είναι μάλλον μπροστά, όπως της γαλοπούλας. Η καλοπέρασή της σε καθημερινή βάση
περιελάμβανε τρία γεύματα, καθαρισμό του τσαρδιού της, τσάρκες. Οι μέρες περνούσαν, 50, 100, 150, 200, 500, 1.000. Γιατί να είναι διαφορετική η 1.001η ημέρα; Με βάση την προηγούμενη εμπειρία της δεν θα ήταν. Κι όμως, την 1.001η ημέρα, των Ευχαριστιών, θα συναντούσε τον πρώτο και τελευταίο μαύρο κύκνο της ζωής της.


ΕΜΕΊΣ, σε δέκα και πλέον χρόνια, κάμποσους συναντήσαμε, αλλά την προετοιμασία δεν αγαπήσαμε. Δεν ήμασταν απλώς απροετοίμαστοι, αλλά και αρνούμασταν να προετοιμαστούμε. Εξηγείται με ψυχολογικούς όρους. Όταν κάτι -οι ενεργειακές προμήθειες εν προκειμένωεξελίσσεται για μια μακρά χρονική περίοδο με τρόπο προβλέψιμο και ομαλό, δεν βάζουμε το κακό στο μυαλό.


ΚΑΛΆ, στα ενεργειακά υπήρχαν και άλλα θέματα, πολιτικά και οικονομικά. Πότε έδωσε η Γερμανία το πράσινο φως για τον αγωγό Nord Stream 2; Το 2015, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Business as usual.


ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ και άλλα δέματα. Ποιων; Των εκτροφέων πτηνών.


ΠΤΗΝΆ οι Ευρωπαίοι, που θα πληρώσουν ακριβά τους πολέμους της «νέας τάξης». Οι εκτροφείς, ιδίως οι Αμερικανοί, φαίνονται εντάξει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή