Μετά από πολύωρες και ακανθώδεις συνομιλίες ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
«Ολοκληρώθηκε μία μακρά Σύνοδος Κορυφής με δύσκολες συζητήσεις για το μείζον ζήτημα της ενέργειας. Ολοκληρώθηκε επιτυχώς καταλήγοντας σε μία κοινή συμφωνία για το κείμενο των συμπερασμάτων» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στον Τύπο μετά από τις εργασίες της Συνόδου.
«Είχαμε μία δύσκολη συζήτηση. Προσήλθαμε σήμερα χωρίς να υπάρχει ακόμη κοινός τόπος για τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουμε στην έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά καταφέραμε και πετύχαμε, μετά από πολλή επιμονή, να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μία ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου, ανάμεσα στις άλλες επιλογές που καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, όπως είπε, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί ότι, μέχρι τον Μάιο, θα καταθέσει προτάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και για το πώς θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση: μια πανάκριβη, οριακή τιμή φυσικού αερίου να καθορίζει ουσιαστικά την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ασχέτως αν αυτή παράγεται από πολύ πιο φθηνές πηγές, όπως από υδροηλεκτρικά, από Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Είναι και αυτή μία σημαντική πρωτοβουλία. Όταν σχεδιάστηκε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κανείς δεν φανταζόταν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν εκεί που βρίσκονται σήμερα. Είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά αυτή σχεδιάστηκε έχοντας υπόψη της ομαλούς καιρούς και όχι πολεμικές συνθήκες. Και γι’ αυτό και εκεί θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
DIMITRIS PAPAMITSOS
Πρόσθεσε επιπλέον ότι «με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις προτάσεις της προέδρου της Κομισιόν ότι η Ευρώπη, σε επίπεδο Επιτροπής, θα μπορεί πια να συζητά με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, εν προκειμένω με τις ΗΠΑ, για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου».
Χαρακτήρισε ακόμη «ικανοποιητικά» τα κοινά συμπεράσματα, τα οποία - όπως εκτίμησε - θα τα λάβουν υπόψη τους και οι αγορές «οι οποίες βλέπουν, ακούν, παρακολουθούν και αντιλαμβάνονται ότι έχουμε πια διάθεση ως Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουμε και να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας ως πολύ μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου για να σπάσουμε αυτό το παιχνίδι των κερδοσκόπων και για να μην αφήνουμε, να μην δίνουμε, να μην χρηματοδοτούμε ουσιαστικά με τις τιμές που πληρώνουμε, τον πόλεμο της Ρωσίας».
Σε ό,τι αφορά τις τιμές στην ενέργεια ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «θα είναι μία σταδιακή διαδικασία για να υπάρξει μία ευρωπαϊκή απάντηση». «Εμείς έχουμε εθνική απάντηση και θα το κάνουμε για όσο χρειαστεί. Αξιοποιούμε όλα τα περιθώρια του προϋπολογισμού για να στηρίζουμε τους πλέον ευάλωτους» ανέφερε, παραπέμποντας στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
«Καλυμμένη η Ελλάδα ως προς την επάρκεια φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022»
Είπε ακόμα ότι «η χώρα μας είναι καλυμμένη ως προς την επάρκεια του φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022».
«Η χώρα πρέπει να γνωρίζει αν υπάρχουν κοιτάσματα εντός της ελληνικής επικράτειας»
Ερωτηθείς για πρόσφατη αναφορά του σχετικά με έρευνες για δυνητικά κοιτάσματα στα δυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε σε «ανακοινώσεις την μεθεπόμενη εβδομάδα». «Η χώρα έχει μία υποχρέωση να γνωρίζει εάν υπάρχουν εντός της ελληνικής επικράτειας κοιτάσματα φυσικού αερίου -τονίζω φυσικού αερίου- τα οποία να είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα. Δεν το ξέρουμε ακόμα γιατί πολύ απλά δεν έχουν γίνει, με υπαιτιότητα πολλών, παρότι υπήρχαν κάποιοι στο παρελθόν που έδωσαν έμφαση σε αυτή την κατεύθυνση της ενεργειακής μας πολιτικής. Αυτή τη στιγμή ακόμα είναι κάτι το οποίο δεν το γνωρίζουμε» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Να είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση» - Σύσκεψη τη Δευτέρα
Σημείωσε επιπλέον ότι «ένα θέμα που θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες είναι η ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση» γι' αυτό - όπως είπε - έχει συγκαλέσει σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προσεχή Δευτέρα «ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια τροφίμων στην πατρίδα μας».
«Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα που αφορά στην Ελλάδα. Υπάρχει, όμως, πολύ μεγάλο ζήτημα για χώρες όπως, παραδείγματος χάριν, η Αίγυπτος, η οποία εισάγει το 80% του σιταριού της. 100.000.000 Αιγύπτιοι εισάγουν 80% του σιταριού τους από την Ρωσία και από την Ουκρανία. Και γι’ αυτό και ήταν πολύ θετική η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος Μακρόν, για να μπορέσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο να δούμε πώς μπορούμε από τώρα να προετοιμαστούμε για μια επερχόμενη κρίση, η οποία δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους» τόνισε.
Σκληρές διαπραγματεύσεις
Νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για «έντονες» συνομιλίες κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, ενώ άλλη πηγή της Ε.Ε. είπε ότι οι «σκληρές» συζητήσεις για το πλαφόν στις τιμές έφερε αντιμέτωπες ορισμένες από της χώρες του ευρωπαϊκού νότου με τη Γερμανία και την Ολλανδία. «Οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα» είχε δηλώσει αργά το απόγευμα πηγή της ισπανικής κυβέρνησης, εξηγώντας ότι η τεταμένη συζήτηση σταμάτησε για λίγο, καθώς ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες εξήλθε της αίθουσας για μία «τεχνική διακοπή, ώστε οι διαπραγματεύσεις να ξαναμπούν σε τροχιά».
naftemporiki.gr