Το 22o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου έρχεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 13:08
UPD:13:08

«Άιφελ» του Martin Bourboulon

A- A A+

Μετά από δυο χρόνια μακριά από τις αίθουσες, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επανέρχεται δυναμικά αυτήν την άνοιξη στο καθιερωμένο ραντεβού του με το κοινό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τις 29 Μαρτίου έως και τις 6 Απριλίου 2022, με την ελπίδα να χαρίσει και πάλι σε μικρούς και μεγάλους τη συγκίνηση της εικόνας που μόνο μια μεγάλη οθόνη μπορεί να δώσει. 

L' Ennemi

«Το σινεμά έχει συνοδεύσει τις ζωές μας σε δύσκολες και χαοτικές στιγμές. Δεν είναι μόνο διασκέδαση είναι και τέχνη», δήλωσε ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Nicolas Eybalin, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος της 22ης διοργάνωσης, αναφερόμενος στην επιστροφή στις αίθουσες, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία που μας κάνει να στρέφουμε το βλέμμα στον άνθρωπο.

Delicatessen

«Η δύναμη του κινηματογράφου εμπεριέχεται στο ότι μας επιτρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις εμπειρίες μας από τη ζωή, να γνωρίσουμε ανθρώπους από το παρελθόν ή από τη δική μας εποχή που δεν θα είχαμε ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσουμε, να έρθουμε αντιμέτωποι με ζωές διαφορετικές από τη δική μας, εν ολίγοις, να κατανοήσουμε καλύτερα την πολυπλοκότητα των ανθρώπων και του κόσμου μέσα από τη δύναμη μιας ιδιαίτερης εμπειρίας, το μοίρασμα μιας ταινίας και μιας ιστορίας με αγνώστους σε ένα δωμάτιο σε μια μεγάλη οθόνη» ανέφερε ο Nicolas Eybalin.

Εμανουέλ Μπεάρ

Από το πλούσιο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, το οποίο παρουσίασε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Τεό Κουτσαύτης, ξεχωρίζουν η παρουσία της Εμανουέλ Μπεάρ που θα βρίσκεται στην Αθήνα ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, η αφρόκρεμα του γαλλικού σινεμά των τελευταίων χρόνων (ανάμεσα τους το Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας, οι «Χαμένες Ψευδαισθήσεις» του Ξαβιέ Τζιανολί), μια επιλογή από τις καλύτερες γαλλικές ταινίες που θα βγουν και στις ελληνικές αίθουσες το καλοκαίρι, καθώς και ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με τίτλο «Βλέποντας έρχεται η όρεξη».

Les Amours D' Anais

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες Παλλάς, Δαναός, Άστορ, Γαλλικό Ινστιτούτο (Auditorium Theo Angelopoulos & αίθουσα Μικρός Πρίγκιπας) στην Αθήνα και Ολύμπιον, Σταύρος Τορνές και Παύλος Ζάννας στη Θεσσαλονίκη.

Το Φεστιβάλ θα σηκώσει αυλαία με την ταινία «Eiffel» που υπογράφει ο Γάλλος σκηνοθέτης Μαρτέν Μπουρμπουλόν και αφηγείται την ιστορία του Πύργου του 'Αιφελ και τη ζωή του μηχανικού του, Gustave Eiffel, με πρωταγωνιστές τους Ρομέν Ντουρίς και Εμα ΜακΚέι. Ταινία λήξης είναι το «Illusions perdues»/ «Χαμένες Ψευδαισθήσεις» του Ξαβιέ Τζιανολί, εμπνευσμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ονορέ Ντε Μπαλζάκ, το οποίο κέρδισε φέτος εφτά βραβεία Σεζάρ, ανάμεσά τους και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει με πρόσκληση. Ωστόσο για πρώτη φορά φέτος θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός δελτίων εισόδου για το κοινό.

Antoinette dans les Cévennes

Η απόλαυση του μοιράσματος και των συναισθημάτων που προκαλεί μια κινηματογραφική προβολή - από τα οπτικά ερεθίσματα και τα αρώματα, ως τις διαφορετικές γεύσεις που φέρνει στο νου του κάθε θεατή μια ταινία και προκαλεί την ανταλλαγή απόψεων - ενέπνευσε το δημιουργικό γραφείο του Δημήτρη Κανελλόπουλου στον σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας της 22ης διοργάνωσης.

«Κτήνη» του Nabir Ben Yadir

Το τρέιλερ του Φεστιβάλ που υπογράφει η Σοφία Γεωργοβασίλη, συντονίζεται στο ίδιο μοτίβο. «Σ' έναν κατάφυτο πύργο δύο νεαροί καλεσμένοι, ένας κινηματογραφικά εμπνευσμένος σεφ με τη βοηθό του κι έναν σερβιτόρο, συναντιούνται σ' ένα παράδοξο και μπουρλέσκ γεύμα για να μας πείσουν ότι βλέποντας έρχεται η όρεξη» γράφει η ίδια, σχετικά με το τρέιλερ, που γυρίστηκε σε φιλμ στην Αίγινα.

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα του 22ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου βρίσκεται στο προσκήνιο και φέτος, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, όσο και στην πλοκή, στη μορφή και φυσικά στην εκπροσώπηση της Γαλλοφωνίας: το Βέλγιο, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και η Τυνησία μας προτείνουν γαλλόφωνες παραγωγές που αντικατοπτρίζουν απόλυτα αυτήν την πολυμορφία.

Η Λευκή Κάρτα δίνεται φέτος στο Φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου La Rochelle - Cinéma που γιορτάζει τα 50 του χρόνια. Αυτό το μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ παρουσιάζει κάθε χρόνο σχεδόν 200 ταινίες όλων των ειδών (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation). Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου παρουσιάζει τρεις ταινίες από τον προγραμματισμό του.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην 22η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δίνει έμπρακτα δείγματα της υποστήριξής του στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς. Συγκεκριμένα, η φετινή έκδοσή του είναι συνδιοργάνωση με τα δυο καταξιωμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα ελληνικά κινηματογραφικά φεστιβάλ: το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας. Επίσης, συμπράττει με τους Έλληνες διανομείς στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και προσκαλεί Έλληνες και Γάλλους εκπροσώπους διαφόρων μορφών τέχνης να συμμετέχουν ως μέλη της κριτικής επιτροπής που θα δώσει ένα από τα δύο βραβεία. Ακόμη, συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Gros Plan για τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές του και τη γνώμη τους για τις ταινίες. Τα ερωτηματολόγια θα είναι διαθέσιμα μετά την αγορά εισιτηρίου στην πλατφόρμα προβολών.

«Χαμένες ψευδαισθήσεις» του Xavier Giannoli

Κριτική επιτροπή και βραβεία

Και φέτος θα απονεμηθούν δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του 22ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος: το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο αποτελεί μια προσφορά της NOVA και το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών.

Εκτός από την Γαλλίδα ηθοποιό Εμανουέλ Μπεάρ, στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν επίσης ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Θάνος Αναστόπουλος, η δημοσιογράφος Έλις Κις, ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος και η υπεύθυνη του τμήματος της Αγοράς του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιάννα Σαρρή.

    

La Fracture

Ειδικές προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις

-Φιλανθρωπικό γκαλά

Ηθοποιός με εξαιρετική καριέρα τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο, η Εμανουέλ Μπεάρ έχει επιδείξει σημαντική ανθρωπιστική δράση, ενώ υπήρξε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unicef. Σε αυτό το πλαίσιο το Saint-George Lycabettus διοργανώνει σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ένα φιλανθρωπικό γκαλά, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στο The HOME Project, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα μόνα τους. Κατά τη διάρκεια αυτού του γκαλά, θα απονεμηθεί τιμητικό βραβείο στην Εμανουέλ Μπεάρ, δημιουργία του Οίκου Zolotas.

-Επαγγελματική συνάντηση: Κριτική και Κριτικοί

Madeleine Collins

Στο πλαίσιο της φετινής έκδοσης του Φεστιβάλ, μια ξεχωριστή εκδήλωση - συνάντηση προτείνεται στους επαγγελματίες και τους κριτικούς κινηματογράφου με τον καταξιωμένο κριτικό και ιστορικό κινηματογράφου Charles Tesson την Παρασκευή 1η Απριλίου, στις 10.00. Ο Tesson μόλις ολοκλήρωσε την δεκαετή θητεία του ως διευθυντής της Εβδομάδας Κριτικής στις Κάννες και πριν από αυτό υπήρξε κριτικός στα Cahiers du Cinéma, πριν διοριστεί αρχισυντάκτης του περίφημου περιοδικού από το 1998 μέχρι το 2003.

 -Ειδική προβολή- συζήτηση

Le Kiosque

Ο φετινός προγραμματισμός περιλαμβάνει και μία ειδική προβολή της βέλγικής ταινίας «Animals»/ «Κτήνη» του Nabir Ben Yadir που αφηγείται την σκληρή ιστορία του Brahim ενός νεαρού άντρα, που κρύβει την ομοφυλοφιλία του. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη που θα έρθει στην Αθήνα για το Φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους φετινούς καλεσμένους μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του 22oυ Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος : https://festivalfilmfrancophone.gr/

Προτεινόμενα για εσάς