Στη Μόσχα ο πρόεδρος της Νικαράγουας

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008 07:18
A- A A+

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα άρχισε χθες και ολοκληρώνει σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα, που πραγματοποιείται ενώ η Ρωσία επιχειρεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της με χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής - μιας περιφέρειας που αποκαλείται συχνά η «πίσω αυλή» των ΗΠΑ.

Εξυμνώντας την «μακρά παράδοση» των καλών σχέσεων με τη Νικαράγουα, το Κρεμλίνο χαιρέτισε σε ανακοινωθέν του το «λαμπρό παράδειγμα» της απόφασης του Ορτέγα να αναγνωρίσει τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, δυο αποσχισθείσες επαρχίες της Γεωργίας που η Μόσχα υποστηρίζει, ως ανεξάρτητες χώρες.

Η Μανάγκουα είναι η μόνη - πλην Ρωσίας - που έχει αναγνωρίσει τις δύο αυτές περιοχές ως ανεξάρτητες χώρες μετά την ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία το καλοκαίρι, που η Δύση καταδίκασε.

Η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον άλλοτε αντάρτη και νυν κεντροαριστερό πολιτικό ηγέτη Ορτέγα και τον πρόεδρο Ντμίτρυ Μεντβέντεφ θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, της επιστήμης και των υποδομών.

Ρωσικά πολεμικά επισκέφθηκαν τη Νικαράγουα το Σάββατο, στο πλαίσιο ναυτικών γυμνασίων που προεκτείνουν τα όρια της Ρωσικής στρατιωτικής ακτίνας δράσης κοντά στις ακτές των ΗΠΑ. Η κίνηση αποτελεί μια έμμεση απάντηση στην δραστηριότητα Αμερικανικών πολεμικών στην Μαύρη Θάλασσα.

Στην διάρκεια της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική τον περασμένο μήνα ο Μεντβέντεφ είχε δηλώσει ότι θέλει να αναβιώσει τις «προνομιακές σχέσεις» που υπήρχαν ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής.

Ο Ορτέγα είναι ο ίδιος βετεράνος των παιγνίων ισχύος του ψυχρού πολέμου την δεκαετία του 1980 αντιμετώπισε τους ακροδεξιούς αντάρτες Κόντρας, που υποστήριζαν οι ΗΠΑ, ως πρόεδρος της Νικαράγουας, μετά την επανάσταση των Σαντινίστας εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος Σομόσα και την ανατροπή του το 1979.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή