Ιράκ: Συνελήφθησαν 35 στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008 08:36
A- A A+

Συνελήφθησαν περίπου 35 στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ και ορισμένα εξ αυτών κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times», επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στη Βαγδάτη.

Οι συλλήψεις έγιναν τις τελευταίες τρεις ημέρες από μια ειδική επίλεκτη ομάδα για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», η οποία αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ανώτατοι αξιωματούχοι φέρονται να είπαν στους Times ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που συνδέουν τους συλληφθέντες με την αλ ¶ουντα, οργάνωση που κατηγορείται ότι απεργάζεται την επαναφορά του κόμματος Μπάαθ --του απαγχονισθέντος πρώην Ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν-- στην εξουσία.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, έγραψε ότι οι ύποπτοι που συνδέονται με την αλ ¶ουντα κατέβαλαν αμοιβές σε άλλους αξιωματούχους για να τους στρατολογήσουν και συμπλήρωσε ότι στις επιδρομές της ειδικής μονάδας βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Επικριτές του Μάλικι ωστόσο θεωρούν ότι χρησιμοποιεί τις συλλήψεις σε μια φθηνή προσπάθεια να συγκεντρώσει πολιτική στήριξη εν όψει των επαρχιακών εκλογών του επόμενου μήνα, ανέφεραν οι Times. Ένας αστυνομικός που γνωρίζει πολλούς από τους συλληφθέντες δήλωσε ότι είναι αθώοι, ήταν γνωστοί δημόσιοι λειτουργοί και είχαν ελάχιστες σχέσεις ο ένας με τον άλλο.

Ο – μη κατονομαζόμενος – αστυνομικός είπε στους Times ότι όσοι εκ των συλληφθέντων ανήκαν παλιότερα στο Μπάαθ ήταν απλά μέλη του κόμματος, κι εκτίμησε ότι οι συλλήψεις τους έχουν πολιτικά κίνητρα.

Πέραν της πολιτικής ίντριγκας και των εντάσεων μεταξύ διαφόρων παρατάξεων στο Ιράκ, η διαφθορά θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην «ανοικοδόμηση» της χώρας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν την Τετάρτη ότι η Ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δικάσει ούτε έναν ανώτατο αξιωματούχο για διαφθορά και πολλοί υπουργοί προστατεύουν τους συνεργάτες τους από ενδεχόμενες διώξεις.

Αξιωματούχοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ σκιαγράφησαν με μελανά χρώματα την συμπεριφορά στελεχών της κυβέρνησης του Μάλικι, που ηγείται μιας εύθραυστης συμμαχίας που παλεύει να επουλώσει τα τραύματα και το βαθύτατο πολιτικό διχασμό στη χώρα μετά από 5 χρόνια πολέμου.

Μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003, το Ιράκ ήταν γεμάτο μετρητά και ευκαιρίες για εύκολο πλουτισμό – καθώς τα προγράμματα ανοικοδόμησης που χρηματοδοτήθηκαν από την Ουάσινγκτον είχαν ελάχιστη εποπτεία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή