Ζελένσκι: Η επίθεση στη Ζαπορίζια θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή ίση με 6 Τσερνόμπιλ

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 12:46
UPD:12:48
via REUTERS/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER
A- A A+

Η ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια θα μπορούσε να είχε προκαλέσει καταστροφή ίση με «έξι Τσερνόμπιλ», δήλωσε σε νέο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Απευθυνόμενος στον λαό του είπε: «Επιζήσαμε από τη νύχτα που θα μπορούσε να σταματήσει την πορεία της ιστορίας , την ιστορία της Ουκρανίας, την ιστορία της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε κτίριο του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Η Μόσχα από την πλευρά της, στον έλεγχο της οποίας έχει τεθεί το πυρηνικό εργοστάσιο, κάνει λόγο για Ουκρανούς σαμποτέρ.  

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία ήξερε τι έκανε όταν στόχευε απευθείας στον σταθμό, κάτι που χαρακτήρισε πράξη «τρόμου σε ανήκουστο επίπεδο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνθηκε επίσης στον ρωσικό λαό, λέγοντας: «Πώς είναι ακόμη δυνατό αυτό; Δεν πολεμήσαμε μαζί τις συνέπειες της καταστροφής του Τσερνόμπιλ το 1986;»

Παράλληλα κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να δηλώσουν στην κυβέρνησή τους ότι θέλουν να ζήσουν.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με ηγέτες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν «σοκαριστεί» με τις εξελίξεις γύρω στο εργοστάσιο.

Τέλος, επανέλαβε το αίτημα για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και κυρώσεις κατά ενός «κράτους πυρηνικής τρομοκρατίας».

«Η ακτινοβολία δεν ξέρει πού βρίσκεται η Ρωσία. Η ακτινοβολία δεν γνωρίζει για τα σύνορα της χώρας σας», υπογράμμισε. 

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή